torsdag 30 augusti 2007

Beethovenälskare..

Här en som gillar Beethoven och som övar flitigt!! :-)

Om Beethoven kan man läsa här till exempel. Och här intressant om honom på engelska (here interesting about Beethoven in English), där det bland annat står att han växte upp med en fysiskt och mentalt kränkande pappa!!

Och om jag förstod det rätt led Beethoven också av blyförgiftning!?

Här filmer där man använt Beethovens musik!?

Tillägg: Beethoven var väldigt kort enligt en av sidorna jag refererar till, bara 162 cm och han dog i skrumplever om jag förstod diagnosen rätt. Drack han för mycket tro? Tydligen led han också av depressioner.

Han är känd för att ha kämpat enormt med sitt komponerande. Hade inte alls lika lätt som Mozart, som i stort sett bara skrev ner sina kompositioner. Det finns en massa skisser till Beethovens verk med en massa ändringar... Enormt självkritisk?

Han skulle ha studerat för Mozart, men fick ett brådskande telegram att hans mamma var sjuk. När Beethoven väl var fri från förpliktelser, var Mozart död. Så Beethoven studerade för Joseph Haydn istället. Hans första pianosonater är ganska typiskt klassiska och de första tre är dedicerade till just Joseph Haydn. Han skrev 32 pianosonater.

Fotot till vänster är på en ganska ung Beethoven. Och foto till höger är på Joseph Haydn.

Inga kommentarer: