söndag 5 augusti 2007

Artikeltips...

Helt snabbt: "Kulturskymning från Täby..." ledare av Tomas Andersson Wij.

"Makt, pengar, sex - och Gud" krönika av Nawal El Saadawi. Denna artikel som var väldigt bra hittade jag inte på nätet, men den kommer i en antologi som Aftonbladet ger ut till hösten.

"Kulturens alfahannar har fått nog" krönika av Katarina Wennstam.

"Dra av för din butler" Roland Spånt om pigavdragen. Skattesystemet ska vara enkelt, men... Där står bland annat:
"Våra konkurrentländer stöder IT och användning av datamusen – den svenska regeringen stöder Sydeuropas partyfixare och jakten på dammråttor. För något år sedan fanns till och med fackliga ledare som verkade tro att pigbidrag bara var som de tidigare ROT-bidragen till byggsektorn. ROT-bidragen gjorde att massor av byggjobbare kunde stanna kvar i branschen under krisåren och i dag bygger för fullt och möjliggör vår höga ekonomiska tillväxt. Kontrollen var enkel – ett bygge kan alltid synas.
Men vad som nu införs för dammråttor och rosor och strandpartyn kan aldrig kontrolleras utan ett jättelikt kontrollsystem.
Då blir nog skattemoralen katastrofal."
"Adelsohn Liljerot ger till dem som har" av Pelle Andersson.

Tillägg 8 augusti: Hemma igen har jag nu kollat igenom posten. Hittade artikel i ETC av Gudrun Schyman om avdrag för hushållsnära tjänster!! Läs hennes vinkling av det hela... (jag blir helt matt av vad högern sysslar med...).

Läs också ”Fotboll gör pojkar grabbiga”, om Jesper Fundbergs forskning igen. I ETC fanns också en artikel om hur självmord "hanteras" i sjukvård/psykiatri (kastade bara en hastig, trött blick på artikeln), där stod att unga män dominerar statistiken vad gäller självmord... Kan det finnas några samband här? Se åter Åsa Peterséns inlägg i samma ämne, om denna forskning.

Jo, nog är det en backlash i samhället - på en massa områden. En mig nära stående som jobbar med människor sedan dryga 15 år (arbetslösa, inom socialtjänst, inom barn- och vuxenpsykiatri, som kurator på högstadium), sa igår, när jag nämnde detta med det som flera (se blogginlägget om Saadawi och Ås) anser vara backlash, att många unga tillhör denna skara ("backlash-skaran" :-)) enligt hennes upplevelse. Häpnadsväckande nog? Eller inte?

Egoism och individcentrering... Owe Wikströms bok Sonjas godhet problematiserar detta. Finns det en osund självcentrering undrar jag, finns det en osund egoism? Och finns det kanske också en sund självcentrering och sund egoism? (men jag tror inte de osunda varianterna kommer ur intet! Vilket dock inte är en ursäkt för dem - heller!!! Det finns nog förklaringar och det som är orsakerna skulle gå att åtgärdas!! Genom upplysning och insikt, dock inte kul att inse troligen. Se de läsarbrev från Alice Millers webb som jag länkat i slutet av bloggposten om "Needs").

Tillägg 17 augusti: läs Josefin Brinks lysande blogginlägg "Satirens dödgrävare eller så blev vd:n dement" om hushållsnära tjänster!!!! Ali Esbati skrev på sin blogg om "marknadsfundamentalistiska tvångströjor”!!!

Och här ett inslag där Reinfeldt säger att han talar till dem som jobbar och Mona Sahlin för det mesta talar till de som inte jobbar (en bit in i inslaget)!

Blogginlägg på Esbatis blogg... Med ex. på kommentarer... Kommenteras det på liknande sätt på Bildts blogg? Hoppar man på Bildt på samma sätt? Jag har inte kollat så många andra högerbloggar...

Tillägg 18 augusti:

"Vad är den lilla människan värd?" Se Lotta Grönings blogg med kommentatorer här, här, här och här.

Artiklar av Lotta Gröning om sjukskrivningarna, här och här.

Tillägg 19 augusti: från Ali Esbatis blogg!! En tipskvartett från honom! Som jag vill ha kvar här! :-)

Inga kommentarer: