måndag 15 oktober 2007

Satirblogg...

[Uppdaterad 16 oktober i andra hälften]
Kolla dessa blogginlägg, ett axplock; ”Vaccin mot lathet”,
”Fusk och fusk”, ”Flitiga små händer”...
Från denna blogg.

Och andra länkar och bloggtips som inte är satir, eller?? Robin Hoods blogg.
Bloggen ”Hayek-institutet, Sverige”. Om Hayek. Friedrich Hayek Scholar’s page. "Liberalismen – de individualistiska idéernas historia", på denna sida finns liberalernas andra gurus, förutom Friedrich Hayek? Här en litteraturförteckning över vad Hayek har skrivit. Här uttömmande om Hayek på Wikipedia!

Andra Robin Hood-sidor, här (BBC) och här!!

Undrar om det där med empatiunderskott också gäller forskare inom ekonomi?? Och vad gäller för deras anhängare?? Tro?
---
Tillägg 16 oktober: kolla denna artikel i Sydsvenskan om energitjuvar... Tipset fick jag här.

Läste om överklass och dödsmisshandel; jag kom att tänka på boken ”I skuggan av ett brott” (se här och här om boken) av Helena Henschen. Om de sydowska morden.

Allt detta handlar om empatibrist!??

Och inte bara brist på empati, utan också på verkliga visioner? Var vi är på väg med hela samhället t.ex.? Inte bara kortsiktig vinning och egoism och kortsiktigt överlevande, utan visioner om vilket samhälle som vi vill skapa - och vad slags värld!? Vilken sorts framtid för människan och jordklotet och allt levande (tala om höggradig naivitet!?? Inför "den bistra verkligheten", som någon annan har monopol på sanningen om!?).

Göran Greider skrev igår på ledarsidan ett svar på läsarbrev om Palmes politiska vision. Greider menar att den socialdemokratiska idédebatten är ytterst svag (det kan jagverkligen hålla med om) och han tror att

"...det finns en stor poäng att återvända till Palme - inte för att kopiera vad han sa eller gjorde, utan för att hämta ett slags idépolitisk energi ur hans gestalt och sätt att tänka.

Det är den energin som saknas idag i den politiska debatten i allmänhet och hos arbetarrörelsen i synnerhet."

Det står också:

"Här föds inga passioner. När Palme talade föddes en hel del passioner."

Ja, det är passionsbrist också i samhället? Eller "passionen" handlar om något annat?

När jag funderade vidare på ditten och datten, fenomen i samhället och vad man möter på nätet och i bloggar kom ett begrepp för mig, nämligen "ondska"! Det är ondska man möter, rent och skärt, många gånger (det som "passionen" handlar om)?? Vill länka ett tidigare blogginlägg (från 3 oktober) om ondska, där det bland annat står om Owe Wikströms "Sonjas godhet" och här också om ett annat sorts underskott idag - solidaritetsunderskott!

I senaste boktidningen i "Böckernas klubb" är månadens bok en ny biografi av Simon Sebag Montefiore om Stalin, men nu om den unge Stalin och hans uppväxt och föräldrar. Apropå ledare... Och ondska... Miller skriver om Stalin bland flera liknande ledare i "Breaking Down the Walls of Silence" ("Riv tigandets mur" på svenska) och se också recensioner av hennes bok "For Your Own Good" ("För ditt eget bästa").

Se också igen om"Hitler and Hatred" och Jonathan Pincus, den amerikanske neurologen, om vad som skapar en seriemördare...

Inga kommentarer: