torsdag 1 november 2007

Om gränssättning mot och kontroll av barn och vad det kan leda till…

Se detta läsarinlägg ”Föräldrarna behöver klara gränser” (för vad de får göra och inte) som jag länkat tidigare. Se också tidigare inlägg. I det norska läsarinlägget står bland annat står bland annat:
”Nettdebattene de siste dagene har vist at det er skremmende mange som fortsatt
godtar vold mot barn. En avstemning hos VG i forrige uke viste at hele 46,5 prosent godtok rising av barn. Når jeg de siste dagene har lest gjennom en rekke
kommentarer i debattene, merker jeg meg at det er \"grensesetting\" foreldre
bruker som argument for å utøve vold mot barn. Jeg frykter at mange eksperter
bidrar negativt i forhold til dette samfunnsproblemet som familievold er. Alt
pratet om grensesetting kan fremme voldsbruk overfor barn, siden det handler om
å kontrollere barnet. I Sverige har en
ny undersøkelse vist at vold mot barn i sosioøkonomisk bedrestilte, etnisk svenske familier nå er økende. Barnelege og professor Staffan Jansson, en av de ansvarlige for studien, mener at \"grensesetting\" kan være en forklaring. Barnepsykolog Magne Raundalen er en fagperson som er kritisk til alt fokuset på grensesetting som vi har hatt de senere årene, og som han ser som en videreføring av gamle dagers hardhet overfor barn. Nå bør andre typer eksperter enn grensesettingsfundamentalister få formidle kunnskap om barn. Kanskje kan de minne oss på at oppdragelse handler mye om eksemplets makt.”

Jag skulle vilja skriva ett inlägg om psykiatrikern Ewen Cameron också och vad han ägnade sig åt... Han var experimentell psykiatriker och behaviorist?? Och intresset för denna gren av psykiatarin verkar ha vuxit de senaste årtionena!!??

Se också tidigare inlägg om att biopsykiatriker får högre poäng i autismtest!! Och kolla denna video på YouTube om Ewen Cameron och det han gjorde, en video som jag inte kan lämka härifrån verkar det...

Cameron använde bland annat elektrochocker på sina patienter... Tillsammans med en arsenal andra medel... Hör detta ihop med barnaga (undrar vad Cameron själv hade varit med om tidigt i livet)?

Terapeuten Ingeborg Bosch skriver om vad "bara" det att ta hårt i ett barn innebär... Så detta är inget att minimera eller bagatellisera!!

2 kommentarer:

S sa...

Enda et innlegg på dagbladet.no, skrevet av en av avisens egne kommentatorer:
http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/11/01/516856.html

k sa...

Tack för tipset!! Jag hittade några intressanta texter i facktidning nu under ledigheten, i samma ämne som detta. Länkar ditt tips där också!

Stort tack för alla bra tips!