fredag 9 november 2007

Mer om ondska...

foto på Niklas Rådström.

Niklas Rådström (som skrev om Hitlers barndom) om varför barn dödar barn… Och om ondska i allmänhet. Kolla här om hans pjäs ”Hitlers barndom” som sätts upp av Öresundsteatern. Om denna står:

”Adolf Hitler var en av historiens största massmördare. Kan du föreställa dig Hitler som en ung pojke eller ett litet barn? När blev Adolf Hitler? Hur växer ett litet barn upp till ett monster? Eller, föds man ond? Det är frågeställningarna i pjäsen, säger Anders Kungsman, konstnärlig ledare på Öresundsteatern. /…/

Pjäsen ställer många frågor kring tolerans, alla människors lika värde och vad som formar våra värderingar. Förintelsen utgör det historiska perspektivet och pjäsen den pedagogiska utgångspunkten för materialet.

Pjäsen kommer att turnera i Skåne under oktober 2007 och februari, mars 2008. 5-7 oktober gästspelar Öresundsteatern på Boulevardteatern i Stockholm.”

Den svenske historikern Peter Englund om Hitler

Forum för levande historia. På dess förstasida står:

”För att förstå dagens situation är det viktigt att känna till historien. Och genom att ta hjälp av historien skapar ’Forum för levande historia’ kunskaper om samtiden.”

Eskil Franck om åskådarrollen (utgående från Kristallnatten). Hela artikeln här.

Se också det Judith Herman skriver om åskådarrollen!

Inga kommentarer: