tisdag 18 december 2007

Om oligopol och konstnärer...

bild tagen härifrån.
[redigerad på kvällen, med kursiveringar i den citerad texten]. Robert Sundberg skriver idag i ledaren "Tre opåverkbara jättar" om elbolag och mediekoncerner och om oligopol. Och en Helena Knutsson skriver i brev till kultursidan "Författare - bli politiker och försörj dig". Hon föreslår:
"Att regeringen är grundlig i sin jakt på alla slösare är uppenbart, enligt författarförbundets ordförande rör det sig nämligen om en summa av ca 200 000 kr årligen och till ett antal av ca 200 personer.

Fem av dem som uppbär stödet ifrågasätts, eftersom de inte levererat något läsbart på ett antal år. Cecilia Wikström (kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths budbärare) ansåg i en TV-intervju att alla statens utgifter skall regelbundet granskas, det känns betryggande med en så nitisk inställning.

När jag lyssnade till henne kom jag på ett konstruktivt förslag, som jag bara måste få dela med mig av. Det skulle kunna lösa många kriser i det svenska samhället, i alla fall på sikt.

Om alla författare skulle bli politiker, så skulle vi få en lösning på det här problemet och det åtminstone på två sätt. Låt mig förklara:

För det första slipper kulturministern att
tillsätta en utredning, på vilket man sparar lönepengar till eventuella granskare.

För det andra, om författarna står ut med att vara yrkespolitiker i sisådär 6 år så kan de alla (inte bara tvåhundra) få sin garantipension och därefter berika den svenska nationen med alster som på grund av tryggheten i arbetsutövningen kommer att vara så bra, att Sverige i fortsättningen till och med kan slippa att leta Nobelpriskandidater i litteratur utomlands.

Att det finns utrymme under politikerkar
riären för en och annan bok visas tydligt av exemplen Persson, Reinfeldt och snart också Bodström och många, många fler. /.../

Och tänk vilken höjning av kvalité på propositionerna om det är riktiga författare som skriver dem. För att inte tala om skådespelare som skulle kunna framföra dem, antingen på prosa, vers, balett eller genom sång!


Då skulle alla garanterat vilja följa riksdags- och kommufullmäktigedebatterna med liv och lust.


Man skulle sedan kunna forma dem till sitcoms av olika slag, eller till och med dokusåpor som Big brother. Tänk alla riks
dagsmän och - kvinnor inlåsta i riksdagen med kameror i varje hörn, sådär tre veckor i stöten.

Med den konstnärliga kvalitén garanterad skulle SVT sedan kunna tjäna pengar som gräs på utlandslansering. Och så smån
ingom skulle fler och fler yrkesgrupper kunna ingå i systemet. På så sätt skulle Sveriges representativa demokrati kunna förvandlas till direkt sådan."
Ja, varför inte!!?? Bland alla andra kloka (??) yttranden.

Se också ledarna "Torsken torskar" och
"Vedboden en farlig plats"!! Nu under julen kommer jag nog att vistas en del i vedboden och ägna mig åt att se till att ett stort hus hålls varmt...

Nu en promenad i -12 grader innan julmat på jobbet, i stuga utanför stan.
//
PS. See this site: myspace.com/almostfamousclub. Got this tip from Swedish Music Publishers Association's magazine which came today.

Inga kommentarer: