söndag 30 december 2007

Det där med proportioner…

foto på Lars-Eric Petersson (i förgrunden).

Apropå detta inlägg på bloggen ”Ett hjärta RÖTT” kom jag att tänka på krönikan som Jan Guillou skrev i Aftonbladet dagen före julafton, ”Fälld för ett par jeans – friad för en miljard” om
”… den sällsamma historien om hur en estnisk tonårsflicka åkte fast för en
stöld av ett par jeans, medan svenska direktörer kan sno en miljard och gå
fria.”

Att som väntat blev verkställande bonusroffare Jan-Eric Petersson på Skandiabolaget Skandia frikänd i hovrätten. Visserligen hade han och direktörskompisarna snott en miljard från bolaget, blåst småsparare och förstört ett av Sveriges äldsta bolag. Vilket förstås inte är brottsligt.

Den politiska förklaringen till detta menar Guillou är att rättssamhället betyder att stjäl man ett par jeans ska man ovillkorligen straffas, kosta vad det kosta vill. Snatterilagen är kristallklar och uttrycker utan tvekan medborgarnas syn på snatteri menar Guillou. Den estniska tonårsflickan kom hit med en färja från Tallinn och åkte fast på Åhléns för stöld av märkesjeans för 900 kronor. Hon anhölls och kunde inte utnyttja sin returbiljett. Satt anhållen i tio dagar till en kostnad av 3 300 kronor per dag, dömdes till villkorlig dom och sattes på en färja tillbaka till Tallinn på skattebetalarnas bekostnad.

Men ”snattar” man miljoner eller miljarder är det annorlunda. För miljardtjuvar är lagarna oklara och medborgarnas syn på miljardstöld uttrycks inte i lagarna.

Det är makten som stiftar lagar!??

Det där med moral och moral… Och skillnaden mellan folk och folk… Maktens enorma, oerhörda arrogans!!??

Hmmm, här kan man tala om empatiunderskott…

Guillou menar att de här personerna fortfarande kan bli dömda för skattebrott, fast bara i småsummor i jämförelse med den stora bonuskuppen på 32 och 25 miljoner. Men de här familjerna kommer att vara förmögna hundratals år framöver skriver han. Ätten Ramqvist på sitt slott i Mälaren kommer att efter några generationers drill i schweiziska internatskolor att framstå som gamma fin överlass och snart kommer ingen i omgivningen att komma ihåg varifrån pengarna kommer.

Se Guillous bok ”Tjuvarnas marknad” som handlar om just denna affär, Skandiaaffären.
Kerstin Berminge skriver också om "korruption", "löftes-" (vilket Skandiaaffären handlar om: om du får, så får jag... Fenomen vi ser på alla nivåer?? Från den lägsta till den högsta?).

foto på Jan Guillou.

* I Wikipedi står det att Lars-Eric Petersson var son till en ICA-handlare och att han minns att de fick äta utgången falukorv... Hans två söner har agerat perifert i Skandiaaffären också står det...

2 kommentarer:

Anja sa...

Ja, haha, jag tycker det är underbart ironiskt att "skämt kött från ICA byggde denna kropp" är något som kunde stå på Jan-Eric Pettersons t-shirt! Han är bokstavligen uppfödd på girighetens surnade livsmedel och det har tydligen gett utdelning!

k sa...

Jo, jag tänkte något liknande! Ja det är ironiskt: nu när det varit skriverier om ICA:s köttfärs...

Fenomen som Lars-Eric Petersson och annat, på olika nivåer, även privat, har fått mig att fundera...

Jag har börjat skriva ett nytt blogginlägg...