lördag 19 januari 2008

Ännu mer om den lekande människan...


[uppdaterad 20, 21 och 22 januari]. Ännu mer om den lekande (levande) människan. I insändare idag skriver en f.d. lärare "Betygen trycker ned":
"Vi har årtionde efter årtionde värderat och klassificerat våra unga medborgare - och till vad nytta?

Vi har talat om för vissa av dem: 'Du duger inte'. En del får veta: 'Du kan gå an' och några får veta: 'Du är bra'

Vad då bra? Jo, du har insikt i hur man löser en ekvation och du kan de oregelbundna verben i engelskan eller du vet när Karl XII dog. Är det det som är det väsentligaste här i livet.? Vad uppskattar vi mest hos människor vi möter i livet?

Jag kan bara svara för vad jag själv uppskattar. Den som värdesätter varje människa efter dess förmåga, den som kan känna empati, den som finner lösningar i livet som hjälper andra och sig själv till ett fredligt och gott mänskligt liv.

Var i betygskalan kommer detta in? /.../

Visst ska vi ha ordning i skolan och i samhället. Det blir det om vi lär oss att ta hänsyn till varandra och att uppskatta varandras likheter och olikheter. Låt oss skapa glada, goda medborgare som hjälps åt att skapa ett bättre liv för många och som AKTAR SIG för att trycka ned det unga släktet."
Barn som redan kämpar att duga, vara bra nog...

Och en snart 20-årig Joppe reagerar på en tidigare insändare, som jag inte riktigt vet vad den handlat om, men skriver i insändare "Barnen får lida för våra dumheter":
"Svar till Tage Sandmark: När jag läser det du skriver känner jag nästan avsky.
Antar att du inte sattbarn till världen då du bara tänker på dom 5-10 närmaste åren. Hur kan du vara för någonting där vi inte vet hur vi ska göra oss av med avfallet?

Problemet är att dagens dumhet landar på våra barns axlar i framtiden. Är det rätt?

Det är inget annat än sann egoism!

Det finns alternativ vi vet inte är skadliga. Du kan gladeligen stå där med dina miljarder när jorden har kollapsat och allt har dött ut.

Jag är snart 20 år, jag har tänkt att skaffa barn framöver, men jag tänker inte ha ihjäl dom 40 år senare. "
Marita Ulvskog skriver i sin krönika om en "Snartstucken Reinfeldt".
"När Mona Sahlin kritiserade de nya klyftorna, privatiseringarna och gräddfilerna i den stockholmska sjukvård som styrs av Filippa Reinfeldt så uppträdde Fredrik Reinfeldt som om det begåtts något slags majestätsbrott Om detta fick det inte debatteras i Sveriges riksdag. Märkligt!

Filippa Reinfeldt bestämmer över hela Stockholms läns sjukvård - men inte nog med det; hon leder dessutom den polititiska grupp som moderaterna tillsatt för utformningen av hela landets sjukvård. Det kommer självfallet att leda till granskning och debatt varhelst människor känner oro
... /.../

Snarstuckenheten höll dock i sig. Först hoppade Reinfeldt på landets plusjobbare och beskrev det som att dom inte ägnade sig åt 'riktiga' jobb.

Men när vänsterpartiets Lars Ohly beskrev Reinfeldt som en som inte vet något om verkligheten eftersom han varit riksdagsledamot i 17 år och aldrig haft ett 'riktigt' jobb, ja, då blev han sur [vad bra sagt av Ohly! Och det är ju faktiskt sant!!?? Med många politiker!? Som knappt eller kanske alls varit något annat än politiker?].

Så där rullade det på. Ingen bra start för en regering som sett slutkörd ut sedan november 2006.

Värre är dock det faktum att regeringen kör slut på så många andra. /.../

Nu har de första rapporterna publicerats som visar att försämringarna i a-kassa och sjukförsäkring inneburit att antalet socialbidragstagare ökar - och att kommunernas socialbidragsbudgetar inte räcker till. Samtidigt som statens budget används till avskaffad förmögenhetsskatt.

Nästa steg blir väl satsningar på mer välgörenhet, skrev jag ironiskt... /.../

D v s föräldrarna har svårt att klara avgifterna för elementära behov som skolmat (den är alltså inte gratis utan avgiftsbelagd), fritids m m. Och vad svarar det centerpartistiska kommunalrådet i Vaxholm på det:

- Hjälporganisationer som Lions älskar att hjälpa barn som har det svårt!

Så kan det gå. Nådegåvor istället för välfärd [ja, folk ska stå med mössan i handen ch blicken i backen!?."
Och i en annan insändare "Dags äta hundmat?" (för vissa pensionärer) stod det om den höjda inflationen igen!!

Läs också Robert Sundbergs ledare om alliansens utnämningspolitik "Från röd till blå partibok", som inte är ett spår bättre eller öppnare än föregående regerings. Sundberg menar att borgarna får svårt att kritisera en s-regerings utnämningspolitik...

Sundberg skriver också satiriskt on Nordpol streams gasledning... Och Göran Greider kriver om skogen och ägandet (naturen och profiter)...

Alla dessa politiker är ljusår från homo ludens???

Tillägg 20 januari: se vad som står i senaste lärartidningen * om lärarförbundets syn på de nya omdömena i skolan från årskurs 1, något de menar i praktiken betyder att eleverna får betyg redan från årskurs 1 och de befarar också att risken att föräldrarna får tydlig information minskar snarare än ökar (länk till lärarförbundets tidning här):

"En liten tjej eller kille ska inte få höra att hon eller han inte är godkänd. Ökad föräldrakontakt och ökad information: visst, jättebra – men inte betygsliknande omdömen."

Tillägg 21 januari: * Jo, jag är med i facket och har ingen tanke att gå ur det. Men lärartidningen (och dess chefredaktör) och dess underliggande värderingar och människo- och samhällssyn tycker jag si och så om… Däremot gillar jag SKTF-tidningen betydligt mer, en tidning som jag ibland har tillgång till...

Tillägg 22 januari: se tidigare inlägg om "Vidga synen på kunskap"!!!!

Inga kommentarer: