tisdag 8 januari 2008

Bokrecension...

I bokrecension imorse i Gomorron Sverige recenserades boken "Vi ses i öknen" Piratförlaget ISBN: 9164241041 / 91-642-4104-1EAN: 9789164241047 av Danny Wattin, en bok som driver med vår sjuka livsstil menade Yukiko Duke... I förlagets beskrivning står det:
"Adam Anderzon har det inte lätt. Chefen vill att han ska jobba oavbrutet, flickvännen känner sig försummad och måste kompenseras med dyra designerkläder, föräldrarna tjatar om barnbarn och svärföräldrarna är inte nöjda med just någonting alls. Till slut blir Adams situation ohållbar och allt runt omkring honom börjar rasa. Det är då han måste ta sin farbror Antons mycket speciella testamente på allvar. Ett testamente som ställer allt det han vet upp-och-ned och får honom att packa väskan och ge sig iväg på en vansinnig resa till andra sidan jorden. Vi ses i öknen är en berättelse om de offer vi gör för att hinna med i ett samhälle i snabb förändring. Det är en historia om skamliga släkthemligheter, skenheliga politiker, vedervärdiga svärmödrar, sexuellt frustrerade livsstilstomtar och katter med Tourettes syndrom. Men det är också en kärlekshistoria och en redogörelse för en misslyckad kontorsslavs kamp för att återställa balansen i en allt vansinnigare värld."
Göran Greider skriver också i ledare idag "Klassdomar" om domarna i Kungsholmsmålet:

”Domarna som igår föll mot de ungdomar som åtalats för Riccardo Campogianis död på Kungsholmen i Stockholm i höstas var väntade. En friades helt, och de andra dömdes för vållande till annans död till sluten ungdomsvård - inte för mord.

Många tycker säkert att det är alldeles för milda domar och en av nämndemännen menade också det. Själv tycker jag det är bra att sextonåringar döms så milt som det bara är möjligt, annars raderas i praktiken ytterligare några liv ut utöver Riccardos.

Men inte bara brottets förlopp och karaktär, utan också de sociala omständigheterna kring det gör att domarna var väntade: Här var det ju övre medelklassens pojkar som stod inför rätta och då tas inte stora släggan till, varken i media eller i rättssalarna. Hade några arbetargrabbar eller invandrargrabbar ute i förorterna begått ett liknande brott, ja då hade sannolikt tongångarna i media varit ganska annorlunda. Genast efter Riccardos död i oktober kom artiklar - till och med från näringslivet! - som andades social förståelse och talade om att det ”är allas ansvar” att stävja våldet. Så skulle det inte ha låtit om det varit några arbetargrabbar som begått våldsdåden, för sådana pojkar känner näringslivseliten inte igen sig i.

Men vad det här handlar om är innerastadsungar, bortskämda och socialt arroganta, som vuxit upp i en värld där enbart karriär, status och pengar räknas. Övre medelklassbarn slog ihjäl ett annat övre medelklassbarn. Det är fruktansvärt. Ett liv utsläckt för all tid. Men att tala om 'allas ansvar' innebär i det här fallet också att säga nej till de värderingar som det nya statustänkandet drivit fram. /…/

Man skulle bara önska att media och rättsinstanser kunde vara lika förstående inför de brott som begås av ungdomar längre ner på samhällsstegen. Men då är det hårdare tag som gäller.”

Ja, är det så??

En kommentator skriver:

"Våld är våld. Känslor är känslor. Oavsett vem som slår, blir slagen eller blir lämnad kvar med stor sorg, finns bara förlorare när vi slutar att tänka och känna."
Ja, och jag tänker på det Cecilia von Krusenstjerna beskrivit i "En spricka i kristallen". I beskrivningen av den boken står det (mina kursiveringar. Min kommentar: urk, vilket trist liv!! Obehagligt!):

"I Suss familj har framgång och makt alltid varit självklara attribut. I bakgrunden tronar en dominerande morfar och i Suss egen familj styr en kylig mor. Men det är runt den dyrkade fadern, den framgångsrike företagsledaren, som allting kretsar.

Suss växer upp som den felande länken i denna utifrån sett lyckade familj där fasaden aldrig får flagna och där sammanhållningen är A och O. Snärjd i dess garn har hon som vuxen haft svårt att frigöra sig och i sitt eget äktenskap slits hon mellan lojaliteterna med sin gamla familj och med sin nya. Det hela utvecklar sig efterhand till en kraftmätning där Suss till slut tvingas välja.

En spricka i kristallen är en inträngande och smärtsam skildring av ett vuxenblivande i skuggan av löpsedlar, middagsbjudningar och företagsfusioner. Cecilia von Krusenstjerna har skrivit en starkt drabbande roman om makt och vanmakt, utanförskap och tillhörighet."
Ett enormt hyckleri... Det yttre skenet... Och en annan variant av det beskrivs i bokrecensionen ovan??

Om Cecilia von Krusenstjerna här och här. I den senare artikeln står det:

"I den värld jag kommer ifrån identifieras man efter hur framgångsrik man är. Den här prestationsinriktade kulturen har odlats i generationer och har naturligtvis betydelse för hur man uppfostrar sina barn."

---

A book-review this morning at TV on the book ”See You In the Desert”, about a young man struggling at work with a boss that wants him to work uninterruptedly, a girl-friend that feels neglected, parents nagging about grandchildren, in short – an example of the pressure on people today (in this case young people)…

2 kommentarer:

Anja sa...

Jag tänker också att det måste vara svårt att växa upp i en familj där allt kretsar kring prestationer. Olika uppväxter är svåra på olika sätt, men det speciella med att växa upp under såna omständigheter måste vara att det finns en prioritet ETT hela tiden i familjen som alla måste anpassa sig till. Jag tror att en sådan uppväxt kommer att handla extremt mycket om anpassning, kanske så mycket att den som är drabbad inte ens ser det själv. Man anpassar ju tidigt bort sin egen synpunkt och går upp i familjeprojektet, vad det nu än är. Jag kan tänka mig att en uppväxt i en sådan väldigt framgångsfixerad familj har mycket gemensamt med att växa upp med missbrukande föräldrar. Alkoholen blir ett eget objekt, en familjemedlem att förhålla sig till och anpassa sig till. Likadant med föräldrarnas framgång.
Inte för att jag vet om jag har rätt, för mina familjeproblem är av en helt annan art egentligen.

k sa...

Ja, och den där pressen kan vara väldigt subtil också och kanske egentligen inte riktigt uttalad i ord!?

Jag har börjat skriva ett nytt inlägg där jag jämför två sångerskor (Sinéad O'Connor och Britney Spears) och deras problem och förhållningssätt, samt funderar över olikheter i liv (från min synvinkel) mellan den amerikanska psykologen Jennifer Freyd och svenskan Yvonne Domeij som skrivit boken "Trasdockan".

Någonstans läste jag om paralleller som också drogs till föräldrar som var träningsnarkomaner...

Funderar hur mycket lidande som skulle kuna sparas...

Jag är uppvuxen i ett mellanting? En förälder från arbetarklass och en från medelklassen. Men ingen av mina föräldrar drack, knappt alls. Däremot undrar jag om fäderna i båda fallen, även om de inte var alkoholister...

Men jag tror egentligen att allt detta bottnar i barnmisshandel (av alla slag och i olika grad), utan dylik skulle det egentligen inte bli så värst stora problem med prestationer, med alkoholbruk eller annat varken på familjenivå eller på högsta globala nivå. SÅ radikalt vill jag se det.