tisdag 22 januari 2008

Om övervakningssamhället...

Om att övervakningskamror förtjänar att spolas ner i toaletten (jag fick mig ett litet gott skratt):

"Jag har alltför många gånger gått på offentliga toaletter som är väldigt smutsiga.
Ståpissare som inte håller styr på strålen, sittpissare som inte träffar papperskorgen och sen finns det de som verkar ta en helkroppsdusch framför handfatet.

Nu när övervakning är i heltluften föreslår jag att vi inspireras av alla rapporter om att brottsligheten sjunker stort med kameror, och installerar kameror på toaletterna.

En nere i själva stolen, som filmar rakt uppåt (med inbyggd zoomfunktion), en under handfatet (för att hålla koll på sittpissarna) och en snett över stolen för att hålla koll på ståpissarna.

Pisstänket skulle gå ner med många procent!

Och om någon kommer och gnäller om 'privatliv' och 'integritet' spänner vi bara ögonen i dom och säger
'Om du inte har något att dölja så spelar det väl ingen roll'
så att de små liven får skuldkänslor och slutar tjafsa...

Ärligt talat, det här med övervakning är det största bottennappet på länge.
Nya rapporter visar att fler lampor på gatorna sänker brottsligheten mer än kameror. De är billigare och framför allt, de går inte att missbruka för medborgarövervakning och registrering.

Så mitt budskap är: Spola övervakningssamhället ner i toaletten!"

Kolla också en man i PRO om planerna att privatisera apoteket:

"En del lär sig aldrig.
Framför allt inte de ministrar inom regeringen som sysslar med olika former av avregleringar eller med utförsäljningar av svenska folkets gemensamma tillgångar.


Nu har regeringen bestämt att Apoteket skall konkurrensutsättas, det vill säga att andra aktörer än Apoteket AB skall kunna sälja såväl receptbelagda som receptfria läkemedel.
Den tillsatta utredningen har just lämnat ett förslag över hur det hela kan gå till.

Men vi har inte fått någon enda vettig motivering till varför denna stora förändring skall genomföras, med tillhörande risker för högre priser och sämre service./.../

Några bärande skäl till en avreglering har enligt min mening inte kommit fram. Fördelarna med en avreglering är ytterst få - om ens några. Det enda skäl som har förts fram tycks vara ökad tillgänglighet Framför allt är det yngre personer som hävdar detta.

Men vilka utgör då majoriteten av apotekets kunder? Jo, de äldre. Ofta en person som kommer direkt ifrån vårdcentralen eller lasarettet med ett knippe recept i nypan. En människa som verkligen behöver den service och trygghet som Apoteket ger i dag. /.../

Har utredningen verkligen tagit reda på vad majoriteten av kunderna vill? Vi är många som upplever att vi får en bra service redan idag. Skall detta sättas på spel bara för att regeringen har en bergfast övertygelse om att allt vad staten äger eller driver kan skötas bättre av privata företag?

Är det verkligen någon som på allvar tror att privata aktörer med vinstintresse är beredda att öka servicen i glesbygd utan att fordra statligt stöd?
Låt inte förändringsraseriet återigen drabba de äldre!"

Och denna insändare om A-kassan och hur de nya reglerna kan slå.

Tidigare inlägg om integrity violations och effects of integrity violations.

Inga kommentarer: