fredag 4 januari 2008

Två bra artiklar...

Två kvinnor skrev bra artiklar igår i Aftonbladet. För det första Åsa Petersen i ledaren "Nya moderaterna - ett orättvist parti". Hon skriver bland annat (mina kursiveringar):

”’Nu gör vi Sverige rättvist!’, skriver moderaternas partisekreterare Per Schlingmann självbelåtet i Aftonbladet. ’När vi talar om rättvisa borde socialdemokraterna i själva verket skämmas’, dundrar han.

Visst. Inkomstklyftorna mellan rika och fattiga har ökat sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet. För det förtjänar socialdemokraterna kritik. Men moderaterna har aldrig stått på de fattigas sida. ’Det nya arbetarpartiets’ sena uppvaknande är blott retoriskt. /…/

…synen på rättvisa är naiv. Rättvisa är inte bara att ha ett jobb att gå till. Sverige blir inte rättvisare av att alliansregeringen med moderaterna i spetsen skapar en fattigklass (av kvinnor) som får sköta hushållet hemma hos andra. Människor tvingas flytta över hela landet för att ta ett jobb, oavsett familjesituation och andra livsomständigheter. Regeringen slopar rätten att deltidsstämpla och slänger samtidigt lagen om rätt till heltid i papperskorgen. Sänkta ersättningar gör det så riskabelt att bli arbetslös eller sjuk att många tvingas leva i ständig oro.

En regering som försöker styra med ’morötter och piskor’ har ingen rättvis människosyn.

Att jobba är självklart bland det viktigaste som finns. För att kunna försörja sig själv och för att känna att man behövs och bidrar. Men bara ett jobb, vilket som helst, räcker inte. Rättvisa är att bli betrodd som människa. Att slippa styras av politiker som förutsätter att man är lat och helst av allt skulle undvika att jobba, om man bara slapp. Rättvisa är att leva i ett samhälle som genom gemensamma, generösa trygghetssystem ger trygghet och därmed chanser och mod att utvecklas.

Schlingmann skriver att vägen till rättvisa och minskade klyftor går genom ”en förbättrad och förstärkt utbildning”. Så sant, så sant. Men varför slaktar då alliansregeringen komvux? Varför har då den moderate statsministern utsett en folkpartistisk utbildningsminister som inte tycker att alla är lämpade att läsa på högskolan?

Goodbye, det livslånga lärandet för alla. I den elitistiska synen på utbildning blir alliansregeringens orättvisa människosyn tydlig.

Och så Lena Sundström i krönikan ”Jag torkar rent med Reinfeldts ansikte”. Hon är ganska dråplig i det hon skriver!! Men när jag först läste rubriken läste jag ”Jag orkar inte se Reinfeldts ansikte”!

Hon avslutar sin krönika med:

”Men det finns människor som stressar och bränner ut sig och sliter hårt för tillväxten i det här landet som aldrig kommer att ha råd med hushållsnära tjänster, avdragsgilla eller icke avdragsgilla. Så säg som det är. Det handlar inte om behov. Som vanligt handlar det om stålar. Kan man inte bjussa på ett annat samhälle 2008, så bjussa åtminstone på den insikten.

Tills vidare torkar jag rent här hemma med Fredrik Reinfeldts nuna.”

Hon har fått en disktrasa med en tryckt bild med Fredrik Reinfeldts ansikte på i julklapp.

Inga kommentarer: