torsdag 31 januari 2008

Obildad och utan kunskap...

[Uppdaterad 1 februari]. I DD igår stod det att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker att Johan Stael von Holstein behövs i Statens Kulturråd. Ett råd som fördelar 2 miljarder kronor per år inom teater, dans, musik, konst litteratur och tidskrifter. De skriver:
"Några förkunskaper i ämnet ansågs onödigt.
Varför är okunskap en merit i kultursammanhang?

Skulle Svenska fotbollförbundet kunna tänka sig att värva dramatikern Lars Norén som förbundskapten?
Kultur är på allvar.
Kultur gör människan mänsklig.
Kultur kan förändra världen.
Kultur får aldrig bara bli en marknad för exportinkomster, skatteintäkter och förströelse.
Och kultur får absolut inte bli en ny lekstuga för entreprenörer av Holsteins kaliber."
De påpekar också vad som hände med Icon medialab...
Om familjen Stael von Holstein på Wikipedia, släktens webbsida.

Insändare om "Rör inte våra apotek!"
Och läs Kerstin Berminge om "Alliansen - läkemedelsgiganternas drömregering", samt vad hennes kommentatorer skriver...

Och kolla detta om arga kvinnor, kvinnor som upphäver sin röst!!? :-)

Tillägg 1 ferbruari: Robert Sundberg skriver om "x-i-butik" i ledaren
"Politiker, regioner och butiker" igår. Där står i slutet:
"De förändringar som skett med Posten, och ett tag Svensk kassaservice, till de kontor som nu blir delar av banker är speciellt för Sverige. Få länder har på detta sätt avvecklat postkontor och deras hantering. Även om ny teknik med ändrade betalningsmönster och rationaliseringar i post-, paket- och betalningshantering gjort det möjligt är det en tendens att det går för fort fram.

Många, särskilt äldre, tvingas ändra beteenden bara för att teknik gör det möjligt att rationalisera för de statliga verk som har sysslat med detta.


Post i butik är något som gäller nu. Vad händer härnäst med andra statliga uppgifter? Apotek i butik står säkert på tur. Apropå tullens nedskärning kanske tull i butik kan vara något? För att inte tala om polis i butik! Det vore bra mot snatterier i alla fall.


Riksdag i butik får vi nog inte se. Eller förresten, visst skulle Ternström, Bodström och deras 347 kollegor kunna rösta och debattera från deltidsarbetsplatser och andra ställen via dator och nätet."
Sofie Wiklund i ledaren ”Samma gamla moderater bakom masken” idag:

”Partiet försöker återigen mörka sitt riktiga budskap genom en ny retorik. /…/ …bakom masken döljer sig samma gamla moderater.”

I insändaren ”Tro inte på ’friskolornas” reklam när ni ska välja gymnasium” står bland annat:

”…riktiga laborationslokaler, bibliotek, riktig skolhälsovård, lärarledda lektioner, mm. som friskolorna är fria ifrån.

Ja, hur är det med dessa och kanske också andra saker i friskolorna? Asch, men det handlar ju bara om barn och ungdomar!!!

Och en annan insändare ”Lurad av regeringen” om förändring av regler hit och dit vid försäljning och köp av bostad och hur det har slagit för enskilda de 1, 5 åren sedan vi fick ny regering.

---

PS. Vi hade lunchkonsert igår med fem ungdomar på muséet här. Lokalen är jättefin, med en Steinway flygel och stora fönster i fonden ut mot en å!!! Förra året gjorde vi en musikvideo med dessa ungdomar, filmad av professionella filmare och i år ska vi göra en ny video, med bidrag från regionmusiken här!! De tyckte vi hade gjort en så bra video förra året, så de beviljade oss 50 ooo kronor för en ny video! Kul!!

Om den blir bra kanske vi kan använda den både för att göra reklam för oss samt för denna ort, samt all (musik)kultur vi har här! Kul!

Idén är att visa vilka olika bakgrunder som kan leda fram till ett sådant intresse hos ungdomar att de vill satsa så pass mycket som dessa. Vad slags miljöer som kan fostra sådana här ungdomar. Alltifrån musiker (bland annat en Hagegårdare, en tjej som är jättemysig!) till sportfamiljer faktiskt (en tjej som varit med i en välkänd och riksbekant film för några år sedan) och så alla andra miljöer däremellan.

Bredden och spännvidden i gruppen är ganska stor! Alltifrån klassiskt (på relativt hög nivå) till folkmusik, jazz, afro... Och detta hade vi tänkt skulle speglas i den nya videon.

Så igår filmades konserten, samt filmades undgomarna när de kom till muséet och när jag och vår studierektor gick från muséet med varsitt notställ och diverse andra grejer.

Här finns ett bildspel med kort jag tog vid förra årets inspelning (med min mobilkamera!!! Därav kvaliteten!). Pust, jag hann fota så pass mycket på 2 dagar trots att jag spelade till nästan alla ungdomar (gruppen då var på 14 ungdomar tror jag) och de spelar inte helt lätta stycken... Jag tog miljöbilder också, framförallt inne, men också några utebilder, för jag är oerhört intresserad av historia också! Ville gärna fånga hela miljön. Och det är ganska kul att ha nu.

De här ungdomarna är våra duktigaste elever.

Konserten igår kändes väldigt bra... Hoppas den också var det. Det kan vara litet bedrägligt ibland!? Och det var så oerhört skönt när den var gjord. Jag hade ganska mycket att göra (spelade i kanske 25 minuter själv och hade en hel del att göra!! Massor med noter och snabba sådana, tempoändringar och...), förutom att hålla i det hela som en av ledarna...

Vi filmade i en väldigt fin miljö på förra videon också; en officersmäss i ett nu nästan helt nedlagt regemente. Tror min pappa var inkallad här en gång i tiden? Han är nämligen född och uppvuxen i denna del av landet och gick i läroverket (som det hette då) här.

Så jag gör en hel del annat än bloggar... Fast då, för ett år sedan, bloggade jag förstås inte... :-)

Inga kommentarer: