videon med anledning av föregående inlägg om terroristbekämpning.
I en insändare idag om uppror på (kommunal) arbetsplats med besparingar:”Man kan inte lägga sin röst på ett parti [partier] som har till uppgift att finansiera vård, skola och omsorg med sänkta skatter och sedan komma och beklaga sig.”
I en debattartikel undrar artikelförfattarna om moderaterna har kunnat presentera några undersökningar, eller några erfarenheter ang. privatiseringar av äldreboenden (och utländskt ägande av dem) att de ger bättre kvalitet? Om vi verkligen får lägre kostnader, men artikelförfattarna menar att med den konstruktion avtalet har (i just detta fall i alla fall!) så är så inte fallet. Får vi ökad valfrihet? Knappast menar de. Varken de boende eller deras anhöriga har valt den nya driftsformen och de långa köerna till kommunens äldreboenden (redan idag?) gör tyvärr också att valfriheten för dem som ska flytta in framöver är minimal.
Nackdelarna menar de är uppenbara. Ja, blir vården effektivare? Var hamnar pengarna? Istället för i vård? Läggs de, hamnar de i löner, eller nyinvesteringar? Eller var?
Och en moderatledd kommun valde bort den lokala entreprenören till förmån för företaget Carema, med huvudkontor i Stockholm (och med utländskt ägande)!! Artikelförfattarna menar att lokala entreprenörer som också gått in med anbud hade kunnat konkurrera och egentligen borde ha slagit ut Carema??
Läs också Göran Greider i ledaren ”Friskolor och korvkiosker”, att det är lättare att starta en friskola än det är att start en korvkiosk:
”I dag är det lättare att starta en friskola än en korvkiosk - det är ordföranden i Lärarförbundet som fällt den träffande kommentaren. Och inte bara det: Nu startas alltfler friskolor i en situation där elevkullarna minskar, vilket i praktiken betyder att väl fungerande kommunala skolor förlorar elever och måste spara in på ekonomi och undervisningskvalité./…/
Rektorerna på de kommunala skolorna vill ofta inte ens prata om de problem som friskolorna orsakar: De är rädda att försämra ryktet för sina egna skolor.Marknadsmekanismen är en tystnadsmekanism.
I går kom en ny, oväntad aspekt upp: Många friskolor har inte egna skolbibliotek och är dessutom dåligt utrustade med läroböcker. Istället drar hela skolklasser iväg till närmaste kommunala bibliotek och länsar hyllorna på den litteratur de behöver.
På så sätt utnyttjar friskolorna - som redan från början lever på skattebetalarna och hämtar sina vinster därifrån - gratis en kommunal service som kommunala skolor själva får stå för.Friskolorna har blivit en galopperande farsot av smått bibliska mått i det svenska samhället: Betygsinflation, segregation [nej, vadå integration? Ökad ömsesidig förståelse osv.?], ökad valfrihetsstress.
Det är en fullkomlig gåta att denna friskolerevolution, med alla konsekvenser den fått, inte blir föremål för en grundläggande utvärdering [ja, med för- och nackdelar!! Och så väljer vi de delar som är bäst, om det går!?].
Tillsätt en statlig utredning som får gå igenom alla konsekvenser som avregleringen av skolan fått [ja, om de nu är så enbart är så positiva borde det väl inte vara några som helst problem!!? Eller är det just att de INTE är det som är problemet, så därför gör man inga konsekvensutredninar? Av vare sig det ena eller det andra: privatisering, kommunal regi av dtten och datten!?]. Kanske vore det till och med på sin plats med en oberoende medborgarkommission.”
Se också ledaren ”De klockrena dumheternas politik” om sjukförsäkringen (och tilläggsförsäkringarna). Kolla också Johan Sjölander om hur man ska förstå Fredrik Reinfeldt! Som en fin, hyvens kille som kan ta intryck och ändra sig, ta reson???
Man använder enkla och quick fixes med "hårdare tag" här och där?? I skolan, socialförsäkringarna... Tar inte itu med kanske några grundproblem?? Och tar man itu så sker det inte med riktig respekt, utan moralistiskt och förödjukande och kränkande?? Det är i alla fall min känsla... Se tidigare inlägg om moraliserande istället för solidaritet och om moralism och moralism.
Yokiko Duke recencerade boken "Nudelbagaren" av kinesen Ma Jian. I vilken han beskriver hur villkoren är för den lilla människan i Kina. Hur otroligt liten valfrihet de har. I praktiken ingen och hur de hanterar detta. En bok vilken speglar "absurditeterna som präglar den kinesiska maktens maktutövning".
"Boken utkom första gången 1991, och den version som nu utkommit på svenska har omarbetats av författaren. I en av berättelserna våldtas en ung kvinna av en grupp män ute på en trafikerad gata. Kaoset som följer ger en målande bild av vad som händer [eller kan hända, för jag tror inte alla visar samma avsaknad av civilkurage, men tyvärr ganska många] med människor under förtryck - alla kämpar för att se vad som pågår, men ingen ingriper. Det kanske är ett test från partiets sida? I vilket fall som helst, ingen känner flickan, så varför riskera att själv råka ut genom att hjälpa henne? [spelar makten cyniskt ut folk mot varandra??]"
Videon hittade jag hos Johan Sjölander där han skriver:
”Mitt i julstöket; passa på att njut av en av svensk politiks kanske finaste stunder. Bakgrunden är naturligtvis nattsvart, med lasermannen och ett samhälle som kändes som om det var på väg käpprätt åt helvete. Men håll med om att det ändå på något tragikomiskt sätt blir till stor underhållning när statsminister Bildt med regeringskollegan Birgit Friggebo ska försöka reda upp situationen...”
2 kommentarer:
Ja, här skriver du många bra grejer! Och citerar! Friskolor som en farsot. Mycket bra sagt. Och är det sant att ett föräldrapar som förlorade sin dotter inte får vara sjukskrivna? Det låter helt barockt, och jag har svårt att tänka mig att detta gäller Sveriges ALLA just nu sörjande föräldrar. Och då är det ÄNNU värre, att vissa minsann har "turen" att bli sjukskrivna medan vissa behandlas sådär illa av försäkringskassan. Det blir liksom ännu värre när man behandlar sjuka människor olika orättvist dessutom. För om det är så - att det skulle finnas en generell regel numera om att ingen får sjukskrivas vid dödsfall av nära anhöriga så skulle vi ha hört mycket mer om detta.
Jo, förmodligen! Man kan tolka reglerna litet olika?? Tjänstemän kan tolka dem olika? Fast i viss mån har det varit så tidigare också? Eller vissa försäkringskassor har varit värre att ha att göra med än andra!?
Och vilka behandlas bättre och vilka sämra?? Någon gång på 90-talet undersökte man hur kvinnor och män blev behandlade hos doktorer (och/eller försäkringskassan) och det visade sig att man behandlade/behandlar män och kvinnor litet (eller kanske inte så jättelitet??) olika, till förmån för män.
Mäns besvär blev mer tagna på allvar och både de och deras besvär blev mer respektfullt hanterade/bemötta??
Ja, om friskolor tycker jag... En farsot, ja!
Skicka en kommentar