torsdag 28 februari 2008

Media – högersidan sätter dagordningen…


Jag har en känsla av att det är (ganska stor) skillnad på media i Sverige och vårt grannland Norge, att mediesituationen i Norge är annorlunda än i Sverige. I Sverige är nästan alla dagstidningar borgerliga och de tio största morgontidningarna har borgerliga ledarsidor. Vänsterorienterade tidningar finns knappt eller över huvudtaget inte i Sverige idag?

Och hur påverkar detta den offentliga debatten? När det är högersidan som sätter dagordningen!

I Norge är det annorlunda, de har till exempel Klassekampen. Och enligt en norsk vän är visst Aftenposten också väl värd att läsa och balanserar bilden?

Ja, och det är som Kerstin Berminge skriver, att det är så mycket att reagera på så man blir helt matt... Och fullkomligt stum.

Kolla Esbati om artikel i just Klassekampen om en radikal norsk ekonom som nekats professorstitel för att han inte lever upp till de ekonomiska dogmer ("religiösa sanningar") som gäller idag...

Här några väldigt bra insändare: om "Politisk friskvårdslära", om varför slår vi inte till och inför betyg från A till Ö och slutligen om hushållsnära tjänster (och att ta från de fattiga och ge till de rika).

Robert Sundberg i ledare om att motkrafter måste sättas in till valet 2010 (och hade det varit en treårig mandatperiod som tidigare hade halva alliansens tid vid makten varit förbrukad!!):

”De borgerliga krafterna är nu så starka att det är viktigt att de kompenseras av att s återfår regeringsmakten. Arbetsgivarna, medierna med pressens ledarsidor i spetsen, näringslivsfinansierad politisk propagandaverksamhet, internationell konsumtions- och livsstilspåverkan som i grunden är borgerlig och mycket annat är i starkt behov av motkrafter.

Den borgerliga propagandan kommer dock att vara massiv för att alliansregeringen ska får en andra chans och sitta i fyra år till. Men det gäller att stå emot den.

Blir det s-regering kommer de borgerliga krafterna att retirera till sin andra försvarslinje. Den går ut på att påverka s-regerings politik att bli så högerliggande som möjligt. Men det problemet får vi ta oss an när det uppkommer.”

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, Aftenposten og Klassekampen (i sistnevnte avis er Esbati nå kronikk- og debattredaktør) er gode aviser. Ikke minst kommentar- og debattspaltene er meget leseverdige. De har også faste eksterne skribenter, bl.a. har Klassekampen en fast feminist-spalte hver mandag.

k sa...

Tack för kommentaren. Ja, jag skulle önska att det var mer balans i media här!!

Och, jo, jag har förstått att det är som du skriver! Har fått en massa intressanta tips om detta.

Jag klarar inte att läsa någon borgerlig tidning alls som det är idag. Deras brist på kritk av den förda politiken står mig så upp i halsen...

Hoppas att vänstern inte låter sig luras att fortsätta sin vandring åt höger!

Motkrafter behövs som Robert Sundberg skriver!

Det jag hört om Esbatis jobb hittills verkar positivt! Vad kul!! Och bra! Hoppas det spiller över på oss!!!