söndag 3 februari 2008

Det där med ekonomi...

bilder från finansvalp.com.

[Uppdaterad 5 februari]. Inspirerad av blogginlägget "Bitterfittor världen över - förenen eder" kände jag att jag ville blogga om vad Kulla-Gullan i DD skriver om ”Dominospel på hög nivå”.

”I veckor, ja, månader nu, har det varit oro på börsen. Stressade unga män – för det är mest män – får nästan hjärtinfarkt. Luften – och webbsidor antar jag – surrar av rykten om än det ena än det andra. Det får finansvalparna att rusa runt i panik.

Jag är glad att jag varken har hundvalpar eller finansvalpar i familjen. Det verkar vara alldeles för kostsamt att ta hand om skitgörat efter dem. I varje fall räcker det inte med en svart plastpåse. För några år sedan träffade jag en ung man, som berättade att han haft en finansmäklarkompis som vid 25 var miljonär, levde ensam i en flott lägenhet, nästan aldrig var hemma, fyllde lägenheten med antikviteter och dog innan han fyllde 30. Uteliv, alkohol och pengar blev hans död.

Själv begriper jag dock inte varför det blir ett sådan hallå just nu. Att Irakkriget har utarmat den amerikanska budgeten är ju inget nytt. Inte heller är det något nytt att amerikanerna har en åldersexplosion och dålig ekonomisk täckning för utbetalningar av pensioner. Makthavarna har bara fördunklat den debatten genom att fokusera på utrikespolitiken. Och Bush förväntar sig väl hjälp från ovan med det han inte klarar av själv. Vad värre är – mycket av pensionerna tycks vara placerad i försäkringsbolag, som investerat i andra länder och så vidare. Det verkar vara ett helt dominospel, näst intill obegripligt för oss andra.

Bolånekris skyller man på – men någon har väl fixat lånen? I både England, Frankrike och Kina har bankgubbarna tagit i för mycket. Eller handlar det bara om unga män som vill bli världens bästa finansmäklare? Måste det bli en finanskris, det vill säga dominospel på hög nivå för att karlarna ska nyktra till med jämna mellanrum?

Och som vanligt riskerar samma människor få betala för kalaset. De har oftast inga aktier och inte tillhör de ’normen’ det vill säga ’vit man i kritstrecksrandig kostym’, heller.”

Hon skriver också om Pär Nuder som självutnämnd för veckans gubbvarning, dvs. det innebär att han riskerar att hamna på gubbhyllan!! :-) Och hon tycker också att han verkar vara en aning ovan vid utvecklingssamtal med chefen… Men han kan ju få några fina små tips av en ann??

Om yuppies på engelska och på svenska. Och om Thomas Östros.

Tillägg 5 februari: Nej, vad vet vi vanligt folk om ekonomi? Men vi får ta smällarna av "experternas" donande... (och det ska vi göra utan att klaga eller gnälla!?? Framförallt ska vi inte komma här och komma och tro att vi vet eller fattar något? Framförallt vissa ska inte göra det?).

Helle Klein skriver ”Heja Östros” i sin blogg!! Ja, hoppas hon har rätt i sina förväntningar!!

I Aftonbladet står det att Östros:

”…gick till attack mot den borgerliga regeringen.

’Regeringen har en politik som inte klarar regniga dagar, utan är byggd på soliga dagar och högkonjunktur. Det är allvarligt att man har gjort en sådan kraftig nedrustning av arbetsmarknadspolitiken,’ sade Östros, som befarar att det blir problem när konjunkturen vänder.”

Inga kommentarer: