onsdag 6 februari 2008

Ryska dockor...

rysk docka eller matryoschka.
Kulla-Gullan idag om "Ryska dockor och gumhyllor"!
"Då och då behöver vi alla reflektera över hur vi beter oss. Erfarenheten säger att det nog i alla huvuden finns bilder av hur kvinnor 'ska bete sig'. Beter man sig inte som förväntat, händer något runt omkring en.

En vanlig och uppskattad kvinnlig roll är omvårdnadsrollen. Män, precis som kvinnor, behöver prata av sig. Många är de sekreterare som tjänstgjort som kuratorer. Det hör till vardagen att ha en trött manlig chef nersjunken i stolen framför sig. De kvinnorna blir goda lyssnare, en bra chefsegenskap.

Men andra roller är svårare. Karlar kan i vissa sammanhang bli rejält bullriga. I majoritet tar de mycket plats [??!!]. En manlig föredragshållare berättade en gång att han beundrade sin farmor oerhört mycket. Hon hade varit kocka i ett kolarlag. Henne satte man sig inte på. Och hon kunde ge order som 'en hel karl',

Det lät som om han tyckte det var en bra egenskap, även för en kvinna. Hon hade tränat sig på att hålla kärlekskranka gubbar borta om nätterna där ute i skogen.

För att hantera män i grupp får man använda olika knep.

Eftersom kvinnor är dåliga på den viktiga manliga egenskapen bekräftelse, dvs. upprepa vad någon annan sagt istället för, som kvinnor brukar, bidra med en ny vinkel och föra samtalet framåt [??? :-)], så kan man testa språrörsrollen. En modig kvinna utses att föra fleras talan. Om en vågar börja, vågar de andra komplettera.

Rollen som språkrör blir en bra träning i att ta plats och bli lyssnad på. Det är då man kan få smeknamnet 'ryska dockan'. Ni vet en sådan där gungande gumma,som alltid kommer på fötter fast hon får sig en smäll. För smällar blir det, var så säker. Även om man inte har avsikten att trampa någon på tårna.

Att i det konflikträdda Sverige ha modet att säga raka saker är inte ofarligt. Resultaten kan bli olika. Antingen stoppas försöket.Man får inte ordet, hur man än försöker väcka uppmärksamheten där framme vid bordsändan. Härskarteknik kallar en del forskare det. Eller så får man en rejäl offentlig utskällning. Vilket kan bli en av de bästa erfarenheterna i livet, om man inte blir stel av skräck. Man kan hamna på 'gumhyllan'. Eler så går man vidare."
Kolla också "Sahlin - ställer allt till rätta?". Några väldigt bra svar från en NEO framförallt, jag läste detta två gånger att skrattet bara bubblade upp. Här några bra kommentarer:
"Högerfundamentalistisk välfärd av Reinfeldtsk modell är det samma som privatisering, kommersialisering och vinstmaximering av välfärden.

Högerns välfärd går ut på att privata företag skall tjäna på de behövande i samhället [i nyheterna nu på morgonen, vilka jag lyssnade på med ett halvt öra, sa de något om ökad förskriving av oerhört dyr medicin... Kan ökad privatisering leda till just detta? Och vad har man då i slutänden vunnit ekonomiskt?? Privatiserng skulle ju vara så bra!? Och samhällsekonomiskt!??].

Högern vill även att sjukvården skall få styra sig självt i form av privata företag, helt av den mänskligt utsorterande kapitalistiska ekonomins oskrivna lagar och lönsamhetskalkylerande vinstgirighetsnormer.

Vänstern däremot vill behålla det offentligt finansierade och offentligt drivna välfärdssamhället där alla behövande skall betjänas lika efter behov!"

"Varför är högern verklighetsfrånvänd?

Allt den inte förstår är vänstervridet. Faller börsen är det en kommunistisk komplott och vid ord som rättvisa, lojalitet och jämlikhet går man i taket.

Annat ägnat att förundra är beteendet vid umgänge. Varför måste de framställa sig som Guds gåva till mänskligheten? Visst ger det en fördel: 'Vi vet det - tig', men varför en så paranoid inställning till samtalet, som källa till förståelse?

Vet högern med sig att 'programmet' inte tål att diskuteras? Då förstår jag dem.

Vårt fria ord är inte längre fritt, utan tillhör högern. Förr kallades det monopol, men högern föredrar benämningen 'den enda vägen'. Hoppas för guds skull, att vi inte kommer till ett vägskäl. Amen. "

"Vad politik beträffar anser sig alliansens vänner ofta vara mer begåvade än andra, vilket de om och om igen bevisar genom att vägra diskutera med sina mindre lyckligt lottade medmänniskor [dvs. de som är mindre intelligenta!!! Nej, så lågt kan man ju inte sänka sig!].

Detta märkliga beteende kallas djupt känd empati och är avsett att framkalla vilda glädjeyttringar hos offren."

2 kommentarer:

Anja sa...

Ja, här fanns det gott om komiska poänger! :)

"DDet verkar nästan som om hälften av Sveriges befolkning är dummare än genomsnittet." - det får bli ett bevingat ord till min samling! :) Hahaha!
Jag tror iofs att det var medveten ironi.

Men denna kommentar är ju också intressant:
"Sören Holmberg - valanalytiker på Göteborgs universitet - säger nu att sossarnas opinionssiffror är rejält uppblåsta!
Han säger även att det är få personer som uppger att de ska rösta på s som verkligen gör det på valdagen samt att ett partis väljare kan tredubblas mellan Almedalen och Valdagen"

Sören Holmberg har under alla sina år som valanalytiker aldrig lyckats framstå som det minsta neutral. Han hejar på dom blå, det är så tydligt så det blir pinsamt. Och det känns verkligen pinsamt att han helt ovetenskapligt hävdar att sossarnas siffror är uppblåsta! När det aldrig förr gått så dåligt i opinionen för en sittande regering! Uppblåst my ass!

k sa...

Jag lyssnade för en stund sedan på vilka huvudnyheterna i Aktuellt var. Suck!! En var att Komvux nu ska privatiseras... Regeringen går verkligen på i ullstrumporna!! Deras fingertoppskänsla är noll?? Tala om empatiunderskott??

I dagens DD står om en skola i ett område med många invandare och socialt utsatta som ska läggas ner, se här:
"Där står bland annat:Han tycker också det är skrämmande att skolansvariga inte gjort något åt de problem som Norslundsskolan haft.
- Det finns 150 barn i området som skulle ha kunnat gå i Norslundsskolan, men endast 79 elever valde att gå där. Barnfamiljer har valt bort den för andra skolor eftersom det varit problem med stökiga barn. Om man gått in för att lösa dessa problem kanske skolan ha kunnat vara kvar. I stället väljer man att lägga ned och problemen återstår och kanske blir ännu fler, säger Johan Hagland.
Norslundskolan har varit den skola som haft flest invandrarbarn. Skolan har erfarna lärare som gjort väldigt mycket för att lösa svårigheter som uppstått.
- Det är speciellt en klass som varit jobbig. Sådant sprids och föräldrar väljer att byta skola, trots att skolan har fantastiskt bra lärare. Och nu är det bara att försöka göra det bästa av något som inte borde ha hänt, säger Johan Hagland."
Nej, ibland är det svårt att veta vad som är ironi och vad som är allvar!???