onsdag 20 februari 2008

Invandrare om sfi...

I en paus i jobbet. Hittade detta i en av lokaltidningarna här i detta län (den tidning jag normalt inte läser) "Invandrare tycker till om sfi":

"- Det är viktigt för livet och samhället, om vi lever här måste vi lära oss språket, säger, Nasieha Diini.

Läraren Nadia förklarar att hon inte förstår den negativa bild som ibland sprids i media kring invandrare som inte vill lära sig språket. När det gäller det nya regeringsförslaget undrar eleverna vad det är som har förändrats.

- Vad är skillnaden, jag har tittat på förslaget men jag ser ingen skillnad från hur det är nu, säger Yasin Karlidag.

Läraren Nadia säger att betyg och nationella prov redan finns i SFI. Andra i klassen ställer sig också frågande till varför de sätts en tre års maxgräns när man brukar gå som längst i ett och ett halvt år. Eleverna i klassen anser att utbildningen är riktigt bra men att det finns problem.

- Vi vill ha mer praktik där man får chans att prata med svenskar, säger Yasin Karlidag.

Ediane Barbosa, utbildad akademiker från Brasilien säger att hon först blev mycket bättre på sin svenska när hon gjorde sin arbetsplatspraktik.

Ett önskemål från eleverna är också att få göra arbetsplatspraktik under en sex månaders period under utbildningen. För hittills är det bara fyra av de tjugotvå eleverna som gjort praktik.

Ahmed Hussein har läst i tre terminer och är en av dem som har läst längst på utbildningen. Även han tycker jobben är viktigast och får medhåll från andra. Den prestationsbaserade bonusen som regeringen utlovar för de som klarar av utbildningen snabbare är inte av så stor vikt tycker han.

- Jag har mycket hellre arbete än några extra tusen kronor i fickan när jag är klar. Ifall de kunde lova oss jobb efter utbildningen skulle vi vara klara efter två månader, säger Ahmed Hussein."

Nu hasta vidare till 4-händig konsert!

Inga kommentarer: