torsdag 5 november 2009

Effekter av den sönderslagna sjukvården i en arkipelag av privata och offentliga vårdgivare – samt massmedial skildring av utdragen vaccineringen nu…


Göran Greider skriver i ledaren “Maria Larssons förlorade heder” om de försenade vaccinationerna mot den nya influensan (mina kursiveringar):

”Långa köer, bråk mellan de köande och sena leveranser av vaccinet. Det går inget vidare. Folk börjar bli förbannade. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson funderade igår på om inte detta är på väg att bli årets ’stora fiasko’ och jag kan inte annat än instämma. /…/


Hade en socialdemokratisk regering suttit vid makten idag, så hade säkerligen redan kraftiga opinionsstormar börjat piskas upp mot den för att vaccineringen går dåligt. Än så länge har den ansvariga ministern, kristdemokraten Maria Larsson, klarat sig från hårdare kritik - men snart kan det nog braka loss.”

Ja, jag tror att han har rätt! Vår liberala press hade nog redan gått hårt åt en rödgrön regering om de suttit i regeringsställning nu.

Han skriver vidare:

”Och det finns flera politiska aspekter av detta som är värda att dra fram. För det första det faktum att Sverige måste köpa detta vaccin, trots att vi alldeles nyss hade en stor inhemskt ägd läkemedelsindustri. Den såldes ut.

I dag är risken för pandemier troligen större än tidigare, på grund av globalisering och på grund av våra matvanor som bygger på enorma tamdjursbestånd på planeten.

Borde vi inte ha statliga läkemedelsfabriker för krissituationer? ’Vi kan inte bygga en fabrik som sedan läggs i malpåse i väntan på en pandemi’, hävdade en statlig utredare för några år sedan. Varför inte?

Varje år betalar vi i storleksordningen 40 miljarder för en försvarsmakt vi inte har någon nytta av (det är mest USA som drar nytta av den i Afghanistan). Snacka om malpåse.”

Samt inte minst:

”Den andra frågan är följande: Har det inte blivit svårare att samordna något så väldigt som en massvaccinering när sjukvården är sönderslagen i en arkipelag av privata och offentliga vårdcentraler?

Sådana frågor borde ställas.”
Ja, har det inte blivit svårare att samordna insatser idag med privatisering och sönderslagning av sjukvården? Och hur kommer det att bli i framtiden med förmodligen ÄNNU större sönderslagning? Kan det motverkas och hur? Med lagstiftning? Ännu mer sådan?

Läs också hans ledare ”Sprickor i muren” där han reagerar över att man på den socialdemokratiska (jobb?)kongressen inte lyft fram den offentliga sektorn som jobbskapare! Istället har man hyllat allsköns entreprenörer som han skriver.

I möjligheternas land USA verkar det inte vara så väldigt lätt alla gånger att vara "entreprenör," dvs. småföretagare!

Det verkar vara minst lika byråkratiskt där som här, ibland verkar det vara mer i min känsla. Jag har några egna småföretagare i nära familj här i Sverige samt en i USA. Och samhällsklimatet är ju överhuvudtaget betydligt hårdare där. Så där blir egenföretagande ÄNNU tuffare än här (men det stämmer inte att det som inte dödar dig gör dig starkare!).

Och medelklassen där kan inte heller bara tryggt luta sig tillbaka. Så att BARA verka för ökat företagande från politikerhåll löser inga problem (definitivt inte alla problem enkelt, men det hoppas makten på? Vänstern önsketänker OCKSÅ sen länge i den riktningen och även vänsterpartiet börjar luta åt detta håll, men högern tror jag helt cyniskt inte bryr sig ett skvatt om om människor kommer rejält i kläm och förlorar trygghet).

Jag tror också att vi ALLA tjänar på ett samhälle där klyftorna inte är så stora.

Läs också debattartikeln Vad hände med det livslånga lärandet?”


Och i en artikel idag om att ”Skolministern vill ta bort IV-programmet" säger en av dess rektorer att ”IV är möjligheternas program.” Men personal menar att man redan uppfyller de kriterier det nya förslaget innebär. De reagerar bland annat mot Björklund som önskar inrätta fem program av detta enda program och tror då att man förlorar något; en bra blandning av elever från alla samhällsklasser och kulturer och om man delar upp dem förlorar man något på vägen, säger en av dess specialpedagoger.


Trots att det totala antalet elever minskar till gymnasiet så ökar IV-programmet.


Allt mer segregering istället för integration! Splittrade i "vi och dom"! Söndrande och härskande, vilket sitter extra mycket i ryggmärgen hos en del. Kanske framförallt hos dem som söker sig till maktpositioner. Ja, man använder makt i olika former och på olika nivåer som psykologiskt försvar? Sök i denna blogg på "Leaders av Bob Scharf".

"Livet är lätt om du är konservativ. Även om konservativa misslyckas totalt när de är i maktställning, kan de vända detta och säga, ’Titta – detta bevisar vår poäng. Staten (regeringen) fungerar inte! (Paul Krugman).'

'Vad än problemet är i den privata sektorn, så kommer högern att se statens agerande som roten till problemet. (Mike)'"

Inga kommentarer: