måndag 23 november 2009

Om Tobinskatt, jag-först-kulturen och den ekonomiska krisen i Storbritannien…

Britten Bill Kerry skriver på sin blogg i postningen ”The Equality Trust välkomnar tecken på nytänkande i regeringen” att även Gordon Brown för någon vecka sedan förde fram idén om Tobinskatt för banker.

Kerry skriver vidare att det nu blir allt klarare för varje dag som går att det enorma gapet mellan rik och fattig i Storbritannien underminerar varje initiativ från regeringen att göra samhället bättre. Gapet orsakar inte bara en lång räcka sociala och miljömässiga problem nu, det bidrog också till att skapa den ekonomiska kris som vi nu genomlider.

De underliggande omfattande olikheterna i inkomst är det som orsakar den hänsynslösa “jag-först-kulturen” som nu är så vitt spridd I Storbritannien. Om alla är tvingade att hålla fast vid en väldigt brant social stege så är det inte förvånande att folk ser om sitt eget hus. Det skapar ett klimat som tillåter, till och med uppmuntrar, toppbetalningar och bonusar att stegras våldsamt och vilka, vidare, ytterligare befäster ojämlikheten som förpestar det brittiska samhället enligt Kerry.

Se tidigare inlägg ”Om att skapa ett bättre samhälle – eller om egoism och girighet i samhällen som gjorts dysfunktionella genom ojämlikhet…”

Läs också “Större jämlikhet och bättre hälsa” av Kate Pickett och Richard Wilkinson, samt ”Allians mellan media och kändisar – Chris Atkins: ’Jag ber om ursäkt för all dynga som våra brittiska tabloider sprider över hela världen” samt mer om konsumism i ”Zombieattacken!” samt ”Ullared visar vanligt folk. Kanal 5 satsar på vad de kallar för vardagsrealism” och läs tidigare inlägg om osynliga murar, yta, empatiunderskott, tillbakalutad likgiltighet eller bedövning samt dess motsats.

Inga kommentarer: