söndag 15 november 2009

Mer om osynliga murar, yta, empatiunderskott och (kanske) tillbakalutad likgiltighet eller bedövning - och dess motsats…

[Uppdaterad 16 november, se slutet avpostningen]. Ulf Lundén skriver i ”Rädda den seriösa dokumentären” angående dokumentären ”Ingen Svensson längre” om osynliga murar.

” ’Ingen Svensson längre’ är en dokumentärfilm som befinner sig på behörigt avstånd från sina huvudpersoner men ändå tillräckligt nära för att finna berättelsens smärtpunkter.

Filmarna visar en tydlig respekt för de inblandade. De dokumenterar men sysslar inte med spekulativa, sentimentalt, säljande och snyftande gråtbilder./…/

Den reklamfinansierade televisionen har länge satsat på så kallade verklighetsprogram. Men att sammanblanda dem med seriös dokumentärfilm är att begå ett helgerån.

Realityprogrammen är främst skruvad och regisserad underhållning som låtsas vara äkta vara.

Nu pratas det om köptemplet Ullared i Skåne. Tidigare var det Färjan på Östersjön.

Programmen sponsras av de inblandade företagen. Det handlar främst om affärer, ett slags ny variant av reklamfilm. De förtjänar ingen större uppmärksamhet eller mediedebatt.

Det finns viktigare saker att diskutera som exempelvis hur seriösa dokumentärfilmare skall överleva på en hyperkommersialiserad mediemarknad, vars kommandoord är vinst och inget annat.

Det finns en uppenbar risk att de stora och väsentliga berättelserna riskerar förbli osynliga och nedtystade i framtiden till förmån för ännu fler lättköpta och ytliga programidéer.”

Den schweiziska psykologen Alice Miller har skrivit om tystnadens mur. Ja, varför är det tyst kring vissa saker? Och bland Berit Ås' härskartekniker finns osynliggörande.

Se tidigare inlägg under kategorin ”tystnadens mur.”

Läs mer om jobbcoacherna i ”Jobbcoach blev haveri”, om förnedring och

”Oseriösa jobbcoacher försöker guida utsatta person till nya arbeten via hjärntvätt, healing, beröringsterapi och hypnos.

Alliansens har satsat tre miljarder på dessa jobbcoacher för att begränsa massarbetslösheten.

Denna kvartett borgerliga partier vann valet genom mantrat att det skulle löna sig att arbeta.

Vi visste inte att det var entreprenörer i healing- och hypnosbranschen som man syftade på.”

Uppdatering 16 november på kvällen: Läs ”Privat vård – inte effektivare”, ”Viktig debatt om vårdval”, ”Privata apotek inte bra för hälsan” och ”Privatkapitalet tar över apoteken”.

Inga kommentarer: