lördag 7 november 2009

Om "Budkavle för välfärd"...

höstbild från Indiana.


Se sidan ”Budkavle för välfärd”! Blev tipsad om denna av kompis! Tack, A!

Där hittar man en massa lästips, t.ex.:

"The impact of inequality: How to Make Sick Societies Healthier" av Richard G Wilkinson. Hans och Kate Picketts forskning visar vilken effekt ojämlikhet har för hälsan. Man kan läsa boken online här (eller åtminstone början av den, har själv inte hunnit kolla hela, bara snabbt skummat). Läs Polly Toynbees recension av boken här.

"Vi utsätts för en statskupp i slow motion" Dan Josefssons DN-artikel (DN 080727) om hur alliansens politik går på tvärs mot det samhällssystem som en bred majoritet av svenskarna principiellt vill ha.

"Alliansregeringen vill t.ex. ge den som tagit en privat försäkring förtur till vård. Enligt Stefan Svallfors [opublicerade] attitydundersökning som gäller 2006 stödjer bara en tiondel av svenska folket en sådan sjukvårdspolitik."

Länk.

"Korståget mot välfärden eller Den svenska elitens våldsamma revolt" av Dan Josefsson.
I 25 år fick vi svenskar höra att välfärdssamhället var en omöjlighet i det långa loppet. Men sedan blev det 2000-tal och det visade sig att alltihop var bluff. I den här långa artikeln gör Dan Josefsson en tillbakablick på hur den svenska högern i decennier försökt trixa bort välfärden.

”Jag tror att den här historiska bakgrunden är viktig att ha med sig om man vill förstå vad som sker idag.”

skriver Josefsson.
Länk.

"Så ska de skapa ett Sverige för de rika" av Dan Josefsson
Artikeln handlar om hur näringslivets samarbetsorganisation Svenskt Näringsliv (tidigare SAF) nu satsar ofattbara 12 miljarder kronor på att förändra det svenska samhällsklimatet i välfärdsfientlig riktining. Josefsson skriver:

”Den som vill veta hur det kan komma sig att det finns så oproportionerligt många bloggar med extremt nyliberal riktining (det är ju ytterst få svenskar som hyser sådana åsikter) hittar svarat här: Många av de nyliberala bloggarna är på ett eller annat sätt kopplade till näringslivets gigantiska nätverk av påtryckarorganisationer, och finansieras alltså med näringslivets pengar. Det här är en viktig artikel för den som vill förstå varför debattklimatet i Sverige ser ut som det gör.”

Länk.

"Kampen om allmänningarna" Häfte utgivet av Alternativ stad (2004).
Länk.

"En kort historik över nyliberalismen - tjugo år av ekonomisk elitism och strukturanpassningsmöjligheter" av Susan George (övers. Mikael Altemark)
Länk.

Sverige som den sociala rörlighetens land "Möjligheternas land" - fackförbundet Unionens chefsekonom skriver i dagens Nyheter (20090923) om social rörlighet och myten om den amerikanska drömmen. Stora inkomstskillnader som i USA och England leder till social orörlighet visar forskningen.
Länk.

Inga kommentarer: