söndag 15 november 2009

Socialism och socialism...


[Uppdaterad under dagen]. Nej, alla lever inte på ruinens brant! Se Andreas Gustavsson i ”Rikaste äger elva biljoner.”

”Les Leopold har skrivit boken The looting of America [ungefär "Plundringen av Amerika"], och i Huffington Post går han till generalangrepp mot det system som prioriterar en avreglerad finansmarknad och passiv skattepolitik framför att rädda 29 miljoner arbetslösa amerikaner./…/

… hur komma till rätta med problemet? En trevande början vore att ha förmögenhetsskatt för dem som äger mer än 700 miljoner kronor [vilket ju är ganska mycket pengar!]. Sedan skulle det inte skada med en mer progressiv skatt på inkomst, skriver Leopold.

’Snälla, kalla det inte socialism, eftersom vi redan har gett finanssektorn bidrag och garantier på 91 biljoner kronor.’

I videon säger han också att fakta i hans bok är noggrant granskade av diverse medhjälpare, så att det han skriver ska vara tillförlitligt.

Och lyssna på denna radiointervju/ diskussion med Leopold, som är väldigt intressant och verkligen rekommenderas.

"Det är inte bara en moralisk, utan också en ekonomisk fråga,”

säger Leopold bland annat om detta de diskuterar angående ekonomin. Och han pratar också om att både demokrater och republikaner varit för avreglering och att koppla bort staten från allt, med de ödesdigra resultat man nu ser i USA (och han nämnde en kvinna som varnat för detta redan under Clinton, om jag minns och hörde rätt, men jag minns inte hennes namn nu, medan jag skrev och lyssnade samtidigt, ivrig att göra något annat än blogga).

Och tidigare fanns det en progressiv motrörelse, men idag saknas denna menar Leopold också, så Obama har enkelt uttryckt att handskas bara med högern! Ja, motrörelser saknas! Men nu har nyliberalismen närmast blivit religon och den enda vägen.

Och jag tror att vi i medelklassen också borde vara oroliga över den så avreglerade finansmarknaden och den ekonomiska politik som förs. De som vinner på denna är inte vi och de som är låginkomsttagare, utan bara de med högre inkomster. Kanske ganska mycket högre än vi har. Så vi borde sätta press på våra politiker (och inte minst dem till vänster). Ja, det behövs MYCKET tydligare motrörelser! Oppositionen är för tam och lam och otydlig.

Och läs vidare i "The Iron Law of Finance Fantasy."

Ja, och och vidare, kommer vi att få billigare medicin eller förbruka mindre medicin nu med privatiseringen av apoteken? Se bloggpostningen ”Mer medicin” och ledaren ”Så räddar vi klimatet. Maria-Pia Boëthius: Dags att lämna en vanvettig livsstil” där Maria-Pia också skriver om apoteksreformen och hennes erfarenheter från andra länder och delar av världen vad gäller privatiserade apotek, samt se ”Ja, till vårdreform – men nej till abort”:

”USA:s största fackliga organisation, AFL-CIO, applåderar beskedet från representanthuset. Inte minst det faktum att alla företag utom de allra minsta måste bekosta sina anställdas försäkring.

– Det krävdes mod att stå upp mot försäkringsbolagens desinformation. Det här kommer att hjälpa miljoner.”

Inga kommentarer: