lördag 31 oktober 2009

En vision om ett bättre samhälle via ambitiösa offentliga satsningar för social trygghet och välfärd – önskar inte alla det?


Robert Sundberg skrev flera bra saker i ledaren ”Vässa S-kongressen” i tisdags, bland annat:

Men just frågan om vikten av att S vinner väljare bland medelklassen i storstäderna har stått i centrum för debatten om S i flera månader nu, sedan valet till EU-parlamentet då S bara fick 15 procent i Stockholm (dock ett lågt valdeltagande).

Varför just denna aspekt på S, dess politik och väljarstöd har fått dominera i debatten om S är oklart. Kanske är det för att nyhetschefer och politiska reportrar själva tillhör gruppen medelklass i storstad./…/

Det vänds heller aldrig på frågeställningen: Varför vinner den borgerliga regeringen främst väljare i medelklassen i storstäderna och har svårt att vinna stöd i alla möjliga grupper runt om i landet?
I helgen hade före detta ministern Kjell-Olof Feldt (S) en debattartikel i en huvudstadstidning där han ansåg att S skattepolitik gällande fastigheter var dålig. Detta eftersom den kan avskräcka väljare med värdefulla hus från att stödja S. Att alliansregeringen dränerat statskassan på intäkter på uppåt hundra miljarder kronor per år så att mindre kan göras i den offentliga välfärden där stora behov finns togs dock inte upp. Man kan med anledning av det fråga:
Vill inte medelklassen i storstäderna ha en god offentlig välfärd?
Ser den verkligen bara till den egna plånboken?

Varför tror så många att det är med snäva plånboksfrågor som S ska kunna vinna marginalväljare från alliansen i de så kallade mellanskikten?
Borde inte den stora framgångsmöjligheten för S ligga i att ha en vision om ett bättre samhälle via ambitiösa offentliga satsningar för social trygghet och välfärd vars pris är högt skatteuttag? Just en sådan politik vill stora väljargrupper i alla möjliga landsdelar och inkomstskikt ha./…/

Under den tid som gått har kapitalet snarast fått ökad rörlighet och har inte så värst mycket som motverkar det. Snarast är det så att olika instanser i EU verkar för att kapitalet ska få ökad rörlighet och frihet trots att det kan leda till kriser av det slag vi sett det senaste året.”

Jag skulle också vilja blogga om ”The King of Pain” ett utdrag ur boken "Republican Gomorrah: Inside the Movement that Shattered the Party" av Max Blumenthal, dvs. om barnmisshandel och dess resultat i politik och politiker. Se dess webbsida. Läsares recensioner av boken. Se Facebook om denna bok, samt gruppen

Se den amerikanske neurologen Jonathan H. Pincus om "Hitler och hat."

Och han och Alice Miller om hur barnmisshandel kan om inget annat så leda till trångsynthet eller bigotteri.

Inga kommentarer: