måndag 31 augusti 2009

Mer om sjukvård i USA - och Sverige…


Människor I USA KAN få sjukvård utan att ha sjukförsäkring, men så länge de har pengar på banken och/eller saker att avyttra är de tvungna att betala, med de pengar de HAR - och avyttra det de äger, som en bostad om så är nödvändigt. Om jag har fattat min pojkvän rätt.

Jag funderar också på om många unga helt enkelt inte skaffar sjukförsäkring. Sannolikheten är ju mindre att de ska bli sjuka. De chansar helt enkelt. Vilket min pojkvän gjorde när han var ung på 70-talet – och vissa perioder levde på gröt bara.

Och hans pappa betalade 12 000 dollar per år för sin sjukförsäkring för något år sedan, vilket är bortåt 90 000 svenska kronor. Ju äldre man blir desto mer får man betala. Min pojkvän sa att hans premie nu stiger raskt varje år och att han nog slutligen inte har råd med någon försäkring.

Han har en också en sjukförsäkring med 2 000 dollar (förstås) självrisk, vilket innebär att om han skulle låta ta bort ett blödande födelsemärke för att kolla så att det inte är elakartat så får han betala närmare 16 000 kronor.

S. menar dessutom att han som innehavare av sjukförsäkring får vara med och betala för dem som inte har någon sjukförsäkring. Så det verkar som om hur man än vänder sig får man vara med och betala för andra!!?? Det verkar inte vara möjligt att kringgå det?

Kan det vara fördelaktigt för oss alla att vi alla är med och betalar sjukförsäkringen via skatt? Kan det vara mindre lätt att smita ifrån att solidariskt bidra genom detta? Blir det också billigare och kanske också effektivare att administrera en sådan sjukförsäkring gemensamt istället för via försäkringsbolag?

Tillägg 1 september: Offentligt finansierad sjukvård är tydligen också kostnadseffektivare visar OECD.

Inga kommentarer: