lördag 29 augusti 2009

Om Obamaadministrationens program för överlämnande och om rädslan för brott...


om Rachel Maddow, hennes hemsida

Min pojkvän i USA vidarebefordrade ett brev han fått från ACLU om att "överlämnandeprogrammet fortsätter under Obamas uppsikt" samt länk till videon ovan.

I brevet står bland annat om "Obamaadministrationens tråkiga tillkännagivande att den kommer att fortsätta Bushadministrationens sätt att hantera överlämnanden – att röva bort misstänkta för terrorism och överlämna dem till andra länder för att bli internerade eller förhörda – men att den kommer att övervaka alla fall för att försäkra sig om att misstänkta inte blir illa behandlade."

American Civil Liberties Union, ACLU, skriver (allt i min översättning från engelskan):

"Man förlitar sig på skrivna diplomatiska försäkringar. Men dessa praktiserades också under Bush och visade sig vara helt verkningslösa när det handlade om att förhindra att individer blev torterade efter överlåtelsen.

ACLU tillråder administrationen att hålla fast vid dess absoluta skyldighet att förhindra tortyr. Varje överlåtelse som den engagerar sig i måste lyda helt under både inrikes och internationella mänskliga rättigheters lag. Allt annat än det kommer att markera en återgång till det olagliga 'extraordinära överlämnande' programmet.

Läs mer om ACLU's arbete för att göra slut på extraordinära överlämnande.
Läs mer om ACLU’s arbete för mänskliga rättigheter."


New York Times om detta program och Los Angeles Times i februari.

Kom att tänka på Ahmed the dead terrorist...


Mats Engström skriver i ledaren "Nu måste S ge svaren om att bekämpa brott" om att spela på rädslan för brott:

”När jag intervjuade Ulrica Messing i somras undrade jag vilka frågor hon tror är viktiga för människor, men underskattade av partistrategerna.


Rädslan för brott är en sådan fråga som Socialdemokraterna måste ta på större allvar, svarade Messing (som också nämnde skolan).


Jag är övertygad om att hon har rätt. Ändå händer det för lite.


Thomas Bodström skriver deckare men gör ingen större turné till områden med hög brottslighet för att lyssna till människors oro och föreslå åtgärder.


Moderaterna, däremot, tänker göra valrörelse på ämnet.


När Fredrik Reinfeldt talade på sitt partis arbetsstämma förklarade han att alla människor har en inneboende förmåga till stor förstörelse, som det gäller för politiken att kontrollera [!!!]. En annan formulering handlade om våra ’mörka sidor’ [!!! Se Motvallsbloggen om dagens människosyn...].


Det lät visserligen mer som en lektion av Yoda i Star Wars än som seriös kriminalpolitik, men underskatta inte Moderaternas taktiska förmåga. Särskilt som nästa avsnitt i Reinfeldts tal handlade om det mångkulturella Sverige. Vi lär få se mer av utspel som kopplar samman brott och flyktingpolitik när valrörelsen närmar sig.


Socialdemokraterna kan inte låta Moderaterna komma undan med det.


Särskilt inte som dagens borgerliga politik ökar samhällsklyftorna och jordmånen för rekrytering till kriminella gäng.


Mona Sahlin gjorde rätt när hon tog upp kvinnors otrygghet i sitt sommartal.


Visst är rädslan för brott en könsfråga. Men det är också en fråga om klass.


Oron för brott är större i områden med lägre inkomster. Det är Socialdemokratins väljare som drabbas värst.


Utmaningen för Sahlin är att beskriva den verklighet många upplever och erbjuda trovärdiga svar. Då gäller det att vara tuff både mot brotten och mot orsakerna till brotten, för att låna en formulering av Tony Blair.


En viktig del av svaret är en storsatsning på rättvisa uppväxtvillkor./…/


’Rädslan för brott kan avgöra valet’, skrev jag för två år sedan och varnade för Sverige-demokraternas frammarsch.


Jag hoppas att jag får fel.”

Spelas det inte på fascistiska tendenser?

I den lilla notisen ”’Små, små steg mot en polisstat’ kriminologprofessorn Jerzy Sarnecki om Skånepolisens bildpublicering av misstänkta brottslingar.”


Och se Paul Krugman i bloggpostningen "Sommar av hat", där han skriver att han aldrig tidigare har fått så många hatbrev, med en ton han inte mött tidigare, som i sommar.

Inga kommentarer: