fredag 7 augusti 2009

Om privilegiesamhälle och strandskydd samt tjänster och gentjänster…


Åsa Linderborg skriver idag i ”Odell slipper lindrigt undan” om den manliga parten i Marianne Samuelsson affären, nämligen Mats Odell (som inte är någon hjälte i sammanhanget enligt bildtext). Han har plockat billiga poäng på att avsätta en landshövding som i praktiken bara hjälpt till att verkställa det privilegiesamhälle som regeringen vill införa på område efter område.

”Så har man, till exempel, överlåtit till kommunerna att från och med 1 juli besluta om strandskyddet, trots att kritiker varnat för att lokala, ljusskygga nätverk av tjänster och gentjänster kan hota allemansrätten.

Snart är hela Sverige en banarepublik.”

Läs ”Osams med chefen? Så löser du konflikten.” Samt ”Lärarlönerna har blivit lägre – sen yrket blev kvinnodominerat.”

Läs också Sofie Wiklund i ledaren ”Timbro på villovägar”:

”Finansminister Anders Borg ser ljust på framtiden, och säger att risken för en depression inte längre finns kvar.

Men i kommunerna, och i landet ser det fortfarande mörkt ut, oavsett vad regeringen säger.


Samtidigt sticker den utlramoderata tankesmedjan Timbro ut näsan och säger, att det inte behöver finnas någon kris i kommunerna.

Chefsekonomer på de svenska storbankerna säger att kommunerna behöver mer pengar i höst, eftersom de då slipper de skära ner på ännu mer personal. Om kommunerna inte får mer pengar kommer undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, förskollärare och lärare att skickas hem. Det är inte bra för kommuninvånarna, barnen, de gamla, för skolan, för de anställda som blir kvar, för dem som skickas ut i arbetslöshet, och inte heller för svensk ekonomi.


Samtidigt säger Timbro att var femte utgiftskrona i en kommun går till kultur och fritid, och att det är där som kommunerna kan spara, för att få sin budget i balans till nästa år./…/


Och kanske är det också sådant här som kommunerna behöver för att skapa fler jobb, och få in mer skattepengar till kommunen, för att kunna ge bättre skola, vård och omsorg.


Dessutom har de flesta kommuner vridit och vänt på varenda krona, och många kommunpolitiker sliter just nu sitt hår, för att folk ska få det så bra som möjligt.


Timbro vill få det att framstå som att kommunerna gräver sin egen grav, trots att det är regeringens politik som gör att kommunernas ekonomi går sämre:


De blå har sänkt skatterna för dem som tjänar mest. Det gör att det kommer in mindre pengar i statskassan, och därmed finns det mindre pengar att fördela./…/


Timbrofolket tar varje chans de får att slå på välfärden och socialdemokratin. Och de får de göra, så länge de har sakliga argument, för då skapar det debatt. Men gårdagens debattartikel är inte saklig, utan visar att Timbro bara ville finna ytterligare ett sätt att klanka ner på socialdemokratin, och alla andra som värnar om välfärden.”

Inga kommentarer: