måndag 21 april 2008

Var är protesterna…

Kreml (borg eller befäst stadsdel).

Läs Birgitta Hambraeus i artikeln ”Ryssland som förebild – Men det tillät inte Väst.” Där hon skriver om att det fanns en internationell god vilja att skapa en rättfärdig värld under 1960-70-talen.

UNCTAD, FNs organ för handel och utveckling, fick FN med på reformer kring världsekonomin, En ny ekonomisk världsordning. Sverige var pådrivande tillsammans med likasinnade länder, Norden, Holland och Kanada.

FNs första miljökonferens hölls 1972 i Stockholm på Sveriges (Inga Thorsson) initiativ.

Norges statsminister Gro Harlem Brundtland var ordförande för FNs kommission om miljö och utveckling, med rapporten Our Common Future.
Kyrkornas världsråds slogan var A Just and Sustainable Future.

Willy Brandt och Olof Palme lanserade begreppet Gemensam säkerhet i stället för det kalla krigets avskräckning och kapprustning./…/

Sovjetunionens president Michael Gorbatjov insåg att Sovjets system hade nått vägs ände. Det fungerade inte med stel planhushållning och bristen på demokrati Folket var lamslaget och saknade initiativkraft.

Han inspirerades av den goda viljan i världen och vågade glasnost (öppenhet) och perestroika (omstrukturering).

Hans personlighet vann ett enormt folkligt gensvar i Väst. New Yorks byggnadsarbetare hälsade honom med stora plakat på skyskraporna (Welcome Gorby!) när han blygt höll sitt tal i FNs generalförsamling.

Naomi Klein: ’Chockdoktrinen - Katastrofkapitalismens genombrott’ Ordfronts förlag 2007.

Boken visar hur den råa kapitalismen, nyliberalismen, pådriven av Chicagoskolans Milton Friedman (som Assar Lindbeck såg till att ge Nobels ekonomipris!), slår sönder alla försök till en markandsekonomi med mänskligt och ekologiskt ansvar. Ledstjärna är girighet och slakt av statens befogenheter.

Kapitlet om Sovjet är en rysare. Michael Gorbatjov ledde under 1970-talet Sovjetunionen genom en anmärkningsvärd demokratiseringsprocess. Rysslands parlament, lokala råd, presidenten och vice presidenten hade valts i allmänna val, en självständig författningsdomstol inrättats och pressen släppts fri. Hans slutmål var att bygga socialdemokrati av skandinavisk modell. Det framgår av hans egen bok ’Perestroika’, 1987.

Men världskapitalet tände moteld. Gorbatjov behandlades nonchalant./…

Maffian som varit de enda som fått något ur händerna under Sovjets sista tid, fick utan motstånd ta över Sovjets rikedomar. Oligarkerna blev ofattbart rika medan folket inte fick ut sina löner och led nöd [I wikipedia står det om oligarkerna: I motsats till aristokraterna härskar ofta oligarkerna i skymundan. Även kallat maffiavälde när Oligarkin har starka inslag av kriminalitet. Oligarki kan ofta styra dolt i en slöja av ’demokrati’ där politikerna själva äger stora delar, är mutade eller skrämda till lydnad.]./…/

Och vad gjorde – gör – vi i Sverige?
Efter andra världskrigets slut undrade många varför tyskarna inte gjorde uppror mot Hitler. Varför protesterar inte vi hörbart mot de brott som begås i dag?”


Avslutar med en video med en sång som Helle Klein tipsade om.

Inga kommentarer: