onsdag 10 februari 2010

Om Robin Hood skatt - i Storbritannien…

På sidan Robin Hood tax.org kan man läsa något i stil med (i min amatöröversättning):

En mycket liten skatt * som skulle ge miljarder som man kunde använda för att ta itu med fattigdom och klimatförändringar, i Storbritannien och utanför Storbritannien.

*[faktiskt Tobinskatt som den amerikanske ekonomen James Tobin lanserade, han som också kom med idén om medborgarlön].

Det låter komplicerat, men det är det faktiskt inte. En mycket liten skatt på bankdirektörer kan ge hundra miljarder varje år – vilket skulle ge en väsentlig förbättring av sjukvården, skolorna och kampen mot barnfattigdom – liksom ta itu med fattigdom och klimatförändringar världen runt.

Inte komplicerat. Bara briljant.

Genom att ta i medeltal 0,05 % från spekulerande banktransaktioner skulle man kunna få 100 miljarder pund varje år (ca 1 400 miljarder kronor).

Det är lätt sagt tillräckligt för att stoppa nedskärningar i samhällsservicen i Storbritannien och hjälpa till att ta itu med fattigdom och klimatförändringar.

Men varför nu?

Jo, på grund av den finansiella krisen, där frontlinjeservicen hemma – som sjukvården och skolorna – står i skottgluggen.

Det är dags för de människor som orsakade denna oreda att städa upp efter sig.

Vilka stöttar då detta?

Gordon Brown, Angela Merkel och Nicolas Sarkozy har alla gett sitt stöd för en skatt på finansiella transaktioner.

En massa höjdare är också med på båten. Som Lord Turner, George Soros och Warren Buffet. Och sedan finns det hundratals ekonomer som också har backat upp denna idé."

Inga kommentarer: