lördag 5 september 2009

Om kommunister, socialister eller när det slår slint i huvudet på människor…

Paul Krugman i bloggpostningen ”Ett konstigt vansinne” i min något fria amatöröversättning:


”Eftersom jag har en hygglig internetanslutning för några timmar [han är ute på semestertur tror jag :)] låt mig blanda mig i diskussionen när det gäller den galenskap som sveper över USA.


Joe Klein rapporterar om ett stadhusmöte där människor hävdade att Obama har späckat regeringen med kommunister [*se avslutningen av länkad artikel nedan]. Bisarrt – men jag har fått liknande bisarra påståenden i många av de brev som jag fått. Och vad som är slående är intensiteten i dem.


Jag har tidigare nämnt att hatmejlen har nått nivåer som jag inte har sett sedan 2004 eller så. Men då var hatet förståeligt. Människor, som jag, ifrågasatte Bush bona fide (goda tro eller att han var erkänd) som den stora beskyddaren mot terrorism, med påståenden att han avsiktligt missledde landet in i ett onödigt krig. Detta var starka anklagelser och på ett sätt kan man förstå att människor som idoliserade Bush (tro det eller inte, det fanns en massa sådana) var upprörda.


Men nu får jag spottande, fräsande och osammanhängande raseri över artiklar om, hmmm, sjukvårdsekonomi eller makromodeller [vet inte riktigt vad det är]. Vad kan det vara som retar upp folk så till den grad över dessa alster? Vanligtvis är det omöjligt att veta – jag har en känsla av att dessa upprörda korrespondenter faktiskt inte har läst det jag har skrivit alls. Men det är okej – de vet att jag är korrupt och en lögnare, en nazist, och att jag har spytt ut min ondska i mina skriverier.


Det som är intressant är att det som driver allt detta inte har något samband med de realiteter som jag, eller, det som är ännu viktigare, Obama pratar om eller gör. Obama skulle ha kunnat komma med förslag om en agenda som är identiskt med Bush och han skulle fortfarande vara en socialist/kommunist/fascist, tillsammans med dem av oss som inte ser det på det sättet [därför] att vi är lögnaktiga nazister själva.


Någonting har slagit helt slint i huvudena på ett påtagligt stort antal amerikaner.”

Läs också Dagens Arena om ”Privatiseringen läcker” och ”Big Brother Berlusconi –makten och härligheten” samt Labour failure on climate change a 'political crime', says Green leader Caroline Lucas."

Och läs också Krugman i “How Did Economists Get It So Wrong?”


Se ”Husmarks bro - en mörken spång till ättestupans kant.”

* "Could I just say that the intensity of this getting pretty scary...and dangerous? We are heading toward a cliff and the usual brakes of civil discourse are not working. Indeed, the Republicans have the pedal to the metal--rushing us toward a tragedy far greater than the California health care forum finger-biting Karen describes below.


I'm usually not one to panic or be overly worried about the state of our country--even when we do awful things like invade Iraq and torture people, we usually right our course before long--but I have a sinking feeling about where we're headed now. I hope I'm wrong."


Inga kommentarer: