onsdag 16 september 2009

Jantelagen…


XX-bloggen skriver om en trend som bekymrar (apropå program om Anna Anka):

”’Jag har brutit upp från Jantelandet ’ skriver Anka och sällar sig till en lång rad högerdebattörer som tar till janteargumentet så fort jämlikhet, jämställdhet och samhällskritik kommer på tal. Det är en ful argumentationsfigur som snarast bör genomskådas och plockas isär.”

Men Jantelagen är inte alls "bara" ett svenskt fenomen. Begreppet kommer från Aksel Sandemose, som var född i Danmark och hade en dansk far samt en norsk mor. Han bodde också i Norge och en kort tid i Sverige i samband med andra världskriget. Dvs. han måste ha skildrat ett annat samhälle än det svenska!?

Jante ska vara staden

"Nykøbing Mors på Jylland där Sandemose växte upp. Begreppet Jante kommer alltså från Danmark; vår gemytliga, dejliga, cigarr-rökande, Carlsberg- och Tuborg- och Gammel Dansk-drickande granne på kontinenten. Så mycket för det 'typiskt svenska' - vi ska minsann inte tro att vi är bäst, ens när det gäller småaktig missunnsamhet [och vem är egentligen småaktigt missunnsam kan undras?]/.../

Då och då, och kanske allra oftast i politiska debatter, beskriver folk Jantelagen som en blind strävan efter jämlikhet, Jante som ett socialdemokratiskt ideal m.m. Sådana paralleller kan endast de dra som aldrig läst Sandemose. Jante var ett klassamhälle, i högsta grad./.../

Vad beträffar Jante-lagens utbredning är den definitivt inte begränsad till Danmark, Sverige, eller ens de nordiska länderna. Det verkar vara få platser på jorden där man inte känns vid den, även om den går under olika namn."

Den finns bland annat i Skottland, Australien (Tall Poppy Syndrom) och i Japan. Dvs. jante är ett fenomen vi ser över hela världen och är inget exklusivt svenskt!

Inga kommentarer: