söndag 31 augusti 2008

Privata sjukförsäkringar...


[Uppdaterad 4 september i slutet och lätt redigerad i den tidigare texten]. Jag pratade med min nära vän i USA igår. Återigen berättade han hur tand- och sjukvård fungerar där. En av hans vänner är sjuksköterska. Han brukar berätta hur människor dricker t-sprit (tror jag) för att de ska få komma in på sjukhus, få en varm säng, mat…


Detta gör att någon annan i systemet måste betala för dessa. Det blir skattebetalarna (?) i alla fall som får betala. Och/eller försäkringstagarna, som får högre och högre premier!? Något som människor verkar klaga på och reagera på. Vissa struntar i att försäkra sig också helt enkelt tror jag.


Min vän menar också att systemet med privata försäkringar trissar upp vad det kostar att få sjukvård. Fast han tror ändå inte på allmän sjukförsäkring vill jag tillägga. Jag undrar vad han skulle tycka om han insåg hur vi har det här - fortfarande? Det där med att "information is shock resistance"...


Är det inte då bättre att vi ALLA bidrar till detta system, oavsett inkomst?? Dvs. att även de med lägst inkomst också betalar!! Tillägg 4 september: Se vad Robert Sundberg skriver nedan att

"För låg- och medelinkomsttagarna kommer en återgång till skatteprinciperna 2006 inte att märkas i plånboken, eftersom att samtidigt ska naturligtvis avgifterna i a-kassorna sänkas till 2006 års nivåer genom att staten, likt 2006, skjuter till pengar till dessa som borgarna tagit bort."

Men det motsätter sig väl de mest högst inkomster och kommer de att arbeta emot med alla medel.


För nu blir det så att de med lägst eller ingen inkomst inte känner minsta solidaritet med systemet, utan sätter i system att utnyttja det så mycket de någonsin kan? Och ännu värre än de värsta utnyttjarna här i Sverige utnyttjar systemen, är den känsla jag får så starkt och fått ända sedan vi började prata om detta!


Och det är tydligen så att somliga säger till sina anhöriga när de ligger på sjukhus att se till att stjäla alla handdukar på rummet, för de betalar ju ändå så mycket till sjukhuset.


Vi här i Sverige har inte kommit till det stadiet – ännu!! Vi känner fortfarande mer solidaritet med systemet. Men lobbygrupper gör allt för att vi ska misstro det så mycket som möjligt!


De enda som möjligen vinner på systemet i USA är de med riktigt, riktigt gott om pengar?


Tillägg 4 september: Se Robert Sundberg i ledare idag att "Sänkta skatter är dåligt" (denna artikel finns också här). Han skriver bland annat:

"Borgarna försöker få till stånd en utveckling med en kapplöpning nedåt gällande skatternas nivåer. Först sänkte den borgerliga regeringen skatter för förvärvsarbetande personer. De övergav därmed principerna från skattereformen i början av 90-talet om lika skatteuttag för lika inkomstnivå oavsett hur inkomsten erhållits.


De borgerliga partierna riggade, i och med det så kallade jobbskatteavdraget, även skattesystemet så att missnöje skulle froda sig bland grupper som inte fått sänkt skatt, exempelvis pensionärer. Detta på så sätt att även pensionärerna skulle kräva sänkt skatt. Och det fick de i går, meddelade de borgerliga regeringspartiernas företrädare.

För pensionärer med ingen eller låg inkomstpension blir det mellan 2 300 och 3 500 kronor i lägre skatt per år. Detta gräver ett hål i statsbudgeten på två miljarder kronor (per år).


Den ekonomiska talesmannen för s, Tomas Östros, sa att regeringens skattesänkning för pensionärerna är för liten. Uttalandet visar att han går i den fälla borgarna gillrat för honom och andra sossar./.../


För låg- och medelinkomsttagarna kommer en återgång till skatteprinciperna 2006 inte att märkas i plånboken, eftersom att samtidigt ska naturligtvis avgifterna i a-kassorna sänkas till 2006 års nivåer genom att staten, likt 2006, skjuter till pengar till dessa som borgarna tagit bort.


Den praktiska ekonomiska historiken visar att ganska lite av åtgärder i form av sänkta skatter, som detta jobbskatteavdrag, påverkar om det blir nya jobb eller inte. Om det blir fler jobb beror främst på internationella konjunkturen och därtill hörande faktorer som ränteläget samt om medborgarna i landet känner sig trygga och därmed vågar köpa och investera./.../


En reform som exempelvis innebär tandvård till lägre avgifter för alla pensionärer vore bättre än de i går meddelade skattesänkningarna för pensionärerna."


Inga kommentarer: