lördag 8 mars 2008

Kvinnodagen – inget spektakel…

Berit Ås.

Ulf Lundén skriver i dagens DD att ”Kvinnodagen får inte bli ett spektakel”. Han är rädd att kvinnodagen väldigt viktiga innehåll kan komma att bli kommersiella jippon! Han tror inte att marknaden kan skapa jämlikhet. Den befäster snarare bara våra könsroller.

Han skriver bland annat:

”En familjeannonsportal, som ägs av Bonniers, vill att män skall fira sina kvinnor med en annons.

Vad kommer härnäst? En direktsänd kvinno-tv-gala med Gudrun Schyman som programvärd?/…/

Hushållsnära tjänster är en annan benämning på pigsysslor. En man och kvinna i karriären kan köpa sig fria från delat ansvar av hem och familj. Vem som skall städa hemma hos pigorna är en diskussion som inte finns. /…/

Härskarteknikerna ser likadana ut. Jag har även arbetat i en miljö där det rådde jämvikt mellan könen. Jag kan utan vidare konstatera att den arbetsplatsen fungerade absolut bäst. Marknaden kan inte skapa jämställdhet. Den bara befäster våra konservativa könsroller. Män och kvinnor formas av vårt ekonomiska system och samhällets olika behov. Så har det varit genom hela den mänskliga historien. Därför krävs det politiska beslut av modiga beslutsfattare om män och kvinnor skall bli jämställda både hemma och i arbetet.

Berit Ås menar också att könsrollerna fortsätter att cementeras av kommersiella krafter. I ETC stod om en ny bok om härskartekniker och jag hittade en ”recension” av denna i DN.

Läs också Maria Höglunds artikel ”Män, kvinnor och fördomar”:

”…vi får akta oss för att använda samma typ av argument som på 70-talet t ex, att vissa beteenden är ’naturliga’ det vill säga medfödda. Då ville man påstå att det var ’naturligt’ för alla kvinnor att stanna kvar i hemmet. Lika lite kan vi hävda att män är omöjliga när det gäller att ta reson!”

I torsdags fanns det också en debattartikel/insändare i DD ”Jämställdhet måste läras ut från grunden", men tyvärr hittar jag den inte på webben.

Läs också Robert Sundbergs ledare ”Kvinnodagar året runt”, Maria-Pia Boëthius krönika i ETC och insändaren ”Fler måste ta ansvar” om de slavliknande förhållanden utländska arbetare lever under.

Jag har också skrivit ett inlägg om kvinnor och aggressivitet, att vara subjekt och objekt på min andra blogg (och på min "enastående" engelska). Och skrivit ytterligare blogginlägg om härskarteknier, Boëthius artikel där... Fick en väldigt bra kommentar på det senare blogginlägget.

Inga kommentarer: