”Det internationella banksystemets vansinnesutlåning driver nu fram en global lågkonjunktur som felhanterad kan skapa det tuffaste läget på decennier. De grövsta missgreppen har naturligtvis skett i USA:s finare bankpalats och i Washingtons regeringskvarter [av dem som troligen själva har pengar så de borde klara sig resten av livet??]. Men missbrukarna har hejats på av hela den internationella finansiella eliten från Londons city till Stureplan i Stockholm och i Paris finansiella glädjekvarter.
Det är inte första gången som banksystemet orsakar närmast omätbara skador på ekonomierna och slår hårt mot medborgarna. Banksystemet hade en huvudroll i depressionen på 1930-talet. Den djupa krisen i början på 1990-talet skapades av en utlåningsboom av våra banker. Liknande excesser skedde i Norge, USA, Finland och knäckte till och med den tidigare urstarka japanska ekonomin.
Banksektorn har därför orsakat mera arbetslöshet och ekonomiska kriser i industriländerna än i någon annan sektor. Trots detta hävdas nyligen i en utredning åt regeringen att sektorn är den kanske mest effektiva och produktiva av all i Sverige. Sant är att bankerna har effektiv personal i kassorna och bankomaterna är en fiffig uppfinning.
Vi har också en effektiv försäkringssektor som kan klara våra trygghetsbehov med låg förbrukning av resurser och arbetstimmar.
I sin tur beror det på att fackliga organisationer har förhandlat fram mycket kostnadseffektiva trygghetsförsäkringar åt sina medlemmar. Vi sparar massor i marknadsföring, kontorslokaler och arbetstid jämfört med till exempel det amerikanska systemet som kostar dem väsentligt mycket mera. Vårt välfärdssystem är också oerhört effektiva genom sina gemensamma lösningar. I USA däremot måste ofta kirurger betala årsvisa miljonbelopp i försäkringar mot eventuella felbehandlingar [och vilka betalar dessa försäkringar???].
Men andra delar av vår finanssektor är inte effektiv. Istället görs närmast ofattbara vinster på vår hushållsinlåning genom att vi har mycket låg sparränta eller ingen alls./…/
Genom att på det här sättet tjäna pengar på löntagarnas och pensionärernas insättningar och låna tillbaka mycket dyrare gör bankerna mångmiljardvinster.
Vinsterna ökar än mer av att bankerna tar ut orimliga närmast osynliga avgifter på allt fondsparande som hushållen har i form av PPM eller vanliga aktiefonder./…/
Bankerna gör därför rekordvinster motsvarande 10 000 kronor per hushåll och jättelika bonusar och andra avbränningar betalas ut till så kallade nyckelpersoner./…/
Bankernas höga vinster är inte symptom på effektivitet eller på skickliga företagsledningar – utan på att alla vi är så passiva och inte flyttar pengarna.”
Jag sökte efter denna artikel på webben och hittade dessa andra Roland Spåntartiklar ”Varning för USA:s flexibla otrygghet”, "Ta ut mer i lön eller göd spekulationen" och ”Stoppa slagmännen var de än finns”.
Se också artikeln ”The Patient Stalkers” av George Montbiot.
Läs också det senaste inlägget på bloggen Ett Hjärta RÖTT "Ryck upp dig och tänk rätt" samt ledaren "Vriden debatt om sjuka" hon länkat till ur Flamman skriven av en f.d. företagsläkare.
Och läs också den recension som Kerstin Berminge på Motvallsbloggen skrivit om ny bok av Ami Lönnroth om Berit Ås "Härskarteknikernas avslöjare talar ut".
Tillägg på kvällen: Kolla Beckman, Ohlson & Can om ”Är vi på väg att få ett nytt pigsamhälle?” med Cecilia von Krusenstjerna, författare,
4 kommentarer:
Bra blogginlägg!
Men jag håller inte med Roland Spånt i hans analys, att bankerna tar ut så höga vinster för att vi konsumenter är så passiva. Konkurrensverket har kritiserat bankerna http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=754817 för att de tar ut oskäligt höga avgifter. Och om alla banker gör detta så spelar vår aktivitet ingen roll.
Min förklaring till att banker gör såna övervinster är att det är så himla lätt för dom. Deras verksamhet är att flytta pengar, mängder med pengar, och då är det så jättelätt att från denna enorma flod dränera några ganska stora bäckar hem till sig själv utan att någon märker nåt.
Så jag tror att enda sättet att behålla den fria marknaden och samtidigt värna om konsumenten är att göra som man gjort i bolånebranschen med SBAB, att skapa en statlig bank som håller nere avgifterna på rimliga nivåer. Alla kunder flyttar dit om inte bankerna skärper sig. Allmännyttan (kommunala bostäder) har tidigare haft samma funktion för hyresbildningen, men snart är det ett minne blott (blått).
Ja, faktum är att jag också egentligen reagerade på det där!!! Precis det du reagerade på: att VI borde.
Generellt är jag ganska trött på lovprisandet av "valfriheten"!! Jag vill använda min tid till andra saker än att byta banker, telefonbolag osv.!!!
Ja, det HAR sina fördelar med statliga lösningar!! Men det innebär ju inte att ALLT måste vara statligt!?
Faktum är att den perfekta banken redan finns:
http://www.jak.se/
Nej, allt måste inte vara statligt för att statligt ägande ska ha en bra inverkan på en marknad. Kommunala hyresbolag och SBAB är ju två lysande exempel där allmännyttan ger så många vinster för hela folket att man måste vara blind av blå ideologi för att inte fatta hur bra det är.
Och som sagt, JAK är helbra! Men jag vet inte om man kan ha alla sina pengar där, jag är inte säker på att dom har vanliga lönekonton. Det hade varit toppen ifall dom hade det.
Problemet för de blå är att kommunala hyresbolag och SBAB är FÖR bra??
Jo, jag känner till Jakbanken! Och för 15-20 år sedan skrev t.o.m. tidningar om den och i positiva ordalag! Men nu har det svängt så rejält!
Jo, jag tror att gemensamma lösningar i många sammanhang kan bli både biligare och kanske också effektivare.
Här, där jag nu befinner mig på lov, är det skriverier (i den liberala lokaltidningen!!) om en moderat politiker som vill att kommunen bygger ett slakteri!!! Men det är för att han själv skulle ha nytta av detta (han har djuruppfdning??). Men jag är inte så insatt i detta...
Alltså man baxnar!!
Fast lokala dylika kan nog vara nog så viktiga, men denne man driver inte denna fråga av oegennytta om man säger så...
Ja, jag blir rejält matt av saker som sker i samhället.
Skicka en kommentar