torsdag 5 juni 2008

Sjukförsäkringen...

sommaräng.
Läs Göran Greider i dagens ledare "De skäms inte ens." Om att borgerliga politiker inte bryr sig, därför att de inte känner något. Greider undrar varför och tror att det beror på att de är så inbäddade i ideologisk bomull. Han tycker inte att man kan göra så här; ge sig på dem som redan ligger. Ett sådant samhälle har förlorat något avgörande och grundläggande, en solidarisk moral. Sant!

Och han menar att s-politiker som tidigare försämrat för svaga grupper har haft vett att skämmas, något han inte tror att de som sitter vid makten idag gör. Framförallt tror han att Christina Husmark-Persson gick hem och sov gott och drömlöst efter gårdagens debatt.
"Hon har sin filosofi som huvudkudde: de fattiga måste få det värre för att bli skötsamma och arbetssamma, medan de rika ska få det bättre för att bli mer arbetssamma. Och det är det som känns så fruktansvärt obehagligt: Den totala bristen på empati nedåt."

Jo, tjockhudade, totalt okänsliga politiker med noll fingeroppskänsla är de som sitter vid makten nu, mer än någonsin känns det. Även på kommunnivå. Det är som psykohistorikern Robert Scharf hävdar i "Leaders":

"…the people who are more defended (in certain ways) are more attracted to political power."

Vilket översatt blir något i stil med:

"... de människor som har mer försvar/är mer försvarade (på särskilda sätt [med psykologiska försvar]) attraheras mer av politisk makt."

Och har all självkritik försvunnit i maktberusning och självidealisering? Och anhängarna (alltför många) hänger med, tänker inte efter, överlåter åt makten, förlitar sig på den som små barn, som bara litar på att pappa vill deras bästa? Och dessa anhängare hjälper också till att uppfostra andra? Moralistiskt?

Läs också Eva-Lis Preisz i debattartikeln "Kvinnoyrken drabbas av försämrad sjukförsäkring." Hon skriver bland annat:

"Det kommer alltså att gå snabbare än idag för arbetsgivaren att göra sig av med den som inte har full arbetsförmåga. Det lär knappast öka arbetsgivarens motivation att satsa på rehabilitering./.../

Vem tjänar på att lärare och andra högutbildade snabbt tvingas ta enkla jobb istället för att rehabiliteras inom sitt yrkesområde? Vi har en stor brist på förskollärare och många andra lärarkategorier."

Ytterligare en av flera (många) dåligt genomförda saker. "Går det så går det"? Om folk kommer i kläm - so what? När jag surfade på SVT:s webb fanns en bild på Fredrik Reinfeldt i högermarginalen där det stod att han tydligen sagt att det har skett många misstag. Jag orkar baa inte läsa det. Och jag får skrolla de inlägg snabbt som ögat där det finns bilder av högeralliansens politiker. Även de få egna inlägg som jag illustrerat med bilder av dem! :-)

Se också vad Maria Lind skriver på till exempel Motvallsbloggen i inlägget "Hur många förstår egentligen vad de nya sjukförsäkringsregerna innebär?"; att resonemangen som förs runt sjukskrivningarna till stor del inte är förankrade i verkligheten, dvs. i fakta. T.ex. reell statistik från SCB eller Eurostat eller liknande.

Artiklarna i DD finns också här.

PS. Se farmor Gun i debattartikel på Svt:s webb och hennes blogg. Se också hennes blogginlägg ”Bitvis låg debattnivå och knäck i lurarna” igår. Hon avslutar sin debattartikel på SVT:s webb så här:

"För svaga grupper krävs statens stöd, eftersom kunskap om hälsans mysterium inte är särskilt väl utvecklad bland kommunala politiker."

Se också distriktsläkaren Bengt Järhult i debattartikeln "Regeringen sorterar ut sjuka."

När jag städade på balkongen nu inför sommaren hittade jag denna lilla notis angående hälsa:

"Frisk av beröm.

Tydliga mål i arbetet och en chef som ger beröm är friskfaktorer i arbetslivet, och kan minska risken för långtidssjukskrivningar. Det visar en avhandling från Karolinska sjukhuset där drygt 20 000 svenskar följts mellan ett och fyra år.Tydliga mål kan definieras som att man har ett jobb där man vet vad som krävs och vilket ansvar man har. Beröm innebär att chefen ser och bekräftar den anställda och visar uppskattning då och då."

Se tidigare inlägg om arbetsmiljö här och här.

PPS. Se Lotta Gröning om ”Det har gått för långt” och om vad frihet och frihet är.

Och vill du ha ett leende läs blogginlägget om ”Månadens webb-tävling: Självgodheten – Hänsynen (9-3)”!

Inga kommentarer: