söndag 22 juni 2008

Om FRA igen...

Litet högt tänkande så här på sommarmorgonen: Pratade med en vän igår eftermiddag, bland annat om FRA. Vilka är det som drabbas mest av denna lag? Är det de som verkligen har dåliga avsikter? De lär nog som med så mycket annat (kriminellt) sätta sig in i hur de ska kunna kringgå all övervakning och kontroll av vad de skriver och vilka de har kontakt med? Det är vanligt folk som drabbas.

De som suttit och beslutat om lagen vet de egentligen vad de beslutat om? Hur stora kunskaper har de om internet? Hur mycket använder de internet och hur?

Det enda som kanske åstadkoms är att vår personliga integritet naggas ännu litet mer i kanten? Blir vanligt folk ens skyddade mot brottslighet?

Tillägg på eftermiddagen: Jo, återigen som Jan Guillou sa i intervjun ”Nu jagas inte bara araber”:

”Vad innebär det att regeringen får avgöra inriktningen på avlyssningen?

– Det är jättepraktiskt för regeringen. Alla kan avlyssnas. Exakt det här systemet fanns för 20 år sedan i Östtyskland. Den enda skillnaden är att det idag är mycket mer tekniskt raffinerat. I Östtyskland var man medveten om att känsliga uppgifter skulle man bara prata om när man träffades ansikte mot ansikte. Mejltrafiken, till exempel, är så stor i dag att den inte kan ersättas med personliga samtal.

Trodde du att riksdagen skulle rösta igenom förslaget?


– Frågan avgjordes ju av fyra borgerliga oppositionella ungdomar. Om de skulle våga rösta mot eller inte. De gick till personval på att skydda demokratin och den personliga integriteten. Men de fastnade med skägget i brevlådan. De duger inte till något annat än att sitta i riksdagen. De har ingen möjlighet på arbetsmarknaden. De skulle aldrig kunna tjäna lika mycket som de gör som riksdagsledamöter och inte få så fina pensioner. De blev en fråga om de skulle våga riskera sina politiska karriärer.
Ja, och det var det där med integritetsövergrepp...

Och som jag läste på ett annat ställe:

"Jag antar att terroristerna har fattat att de ej längre kan skicka massmejl med rubriken ’i morgon inshalla ridsdasshuset sprenga.’

Men ponera att terrorister inte har en valnöt till hjärna. Jag kan skriva persiska transkriberat med japanska alfabetet, se till så att vart femte ord i texten bildar mitt egentliga meddelande som dessutom är kodat enligt överenskommen kod där exempelvis ’klipp gräsmattan i morgon’ egentligen står för ’skjut Reinfeldt i morgon’! Hur ska de se igenom alla trick?

’Vi har en JÄTTESTOR dator.’

Lägg de miljonerna på utbildningen av våra barn! [håller med!!!]

För att ej nämna den mest uppenbara lösningen för terrorister; vanliga brev, duvpost eller IRL-träff. Jag menar, hur klarade terrorister sig innan MSN kom? Staten ska alltså slösa pengar på ett system som ändå inte hindrar dedikerade terrorister, men garanterat kränker ditt privatliv.

Detta är inget mindre än våldtäkt av svenska folket."

Inga kommentarer: