söndag 7 juni 2009

Narcissim i full blom - och om att höja rösten...

Letade något helt annat och hittade då detta inlägg på amerikanska psycho-history forumet från 27 februari 2007 där det står i inlägg om ”Narcissism i full blom i mitten av kollaps?” ungefär som följer:


'Från Harpers Weekly online har jag dragit ut några axplock, av vilka det första är klart symtomatisk för en klassisk narcissist, nykter.


Herpers Weekly 27 februari 2007


President George W. Bush jämförde kriget mot terrorn med den amerikanska revolutionen: 'General Washington förstod att det amerikanska frihetskriget [under vilket man bröt sig loss från Storbritannien och Amerikas förenta stater bildades?] var ett viljetest och hans vilja var obrytbar.'


Brittiske premiärministern Tony Blair annonserade att han skulle ta hem mer än 1 600 av de 7 100 brittiska trupperna i Irak. Vice president Dick Cheney sa att tillbakadragandet var ”en försäkran (ett intyg på) att i delar av Irak går saker ganska bra', han sa också att att bryta 'viljan hos det amerikanska folket' var al-Qaidas strategi. 'De vinner därför att vi ger upp.'


'Dick var alltid väldigt realistisk', sa Kenneth Adelman, vapenkontrolltjänsteman i Reaganadministrationen och vän till Cheney [läs också här om honom]. 'Jag förstår egentligen inte hur han kan sysselsätta sig med detta lyckliga prat när genomgångar månad efter månad visar att det blir värre och värre i Irak.'


'Dagen efter en sunni-imam i Falluja utfärdade ett fördömande mot militanta sunnier, så exploderade en lastbilsbomb vid sidan av en moské, vilken dödade 36 kyrkobesökare och skadade åtminstone 62 ytterligare.' Jerry Atlas säger att det finns '...alltför få islamiska intellektuella...' och ledare som är villiga att 'höja rösten.'


Nåja, när 'att höja rösten' resulterar i nästan omedelbar vedergällning på ens sympatisörer och man är helt medveten om detta 'troliga resultat' innan man höjer rösten, skulle jag misstänka några dissociativa processer som sätter igång i psyket hos den som höjer rösten.”

Ser vi detta idag också? Var?


Och varifrån kommer narcissism? Från det blå? Finns i särskilda gener?


Läs tidigare inlägg om "Makt...", "Makt som försvar...", Lloyd deMause att krig alltid förs av irrationella anledningar, samt om (svenska) politiker som INTE ENS skäms över vad de gör. "Cynism...".


Jag tror dock inte (som psykohistorikerna tror enligt hur jag uppfattat det, men jag kan ju ha fel?) att vi är födda med några destruktiva drifter (eller heller några dåliga gener men det tror jag inte psykohistoriker tror på heller) som vi måste lära oss att behärska/hantera (Freud och liknande idéer, vars terminologi jag uppfattat att de använder).


Jag tror att destruktivitet är ett "inlärt" beteende, eller snarare ett resultat av hur vi uppfostrats och behandlats tidigt i livet (respektlöst/med förakt eller med genuin respekt och aktning, en djup, äkta respekt och aktning få av oss har upplevt riktigt), med start allra tidigast i livet.


Se också inlägget "Where's the wrath? Keeping silent of shame, not allowed having just and righteous demands, justified anger stifled - empathy deficits in the power..."

Inga kommentarer: