måndag 18 maj 2009

Jämförelse skatter och försäkringar i Sverige och USA och effekterna av de olika systemen...

[Tillägg 19 maj]. En sjukförsäkring i USA kostade 12 000 dollar för några år sedan för en man som var strax över 85 år. För en 55-årig man kostar den 2 880 dollar i år, 3 600 dollar nästa år och 4 200 dollar året därpå.


Med dollarkursen idag (7,87) innebär det 78 700 kronor i sjukförsäkring för den 85-årige mannen för några år sedan (och hur mycket betalar han idag? Betalar kvinnor lika mycket?). Den 55-årige mannen betalar 22 666 kronor, han betalar 28 332 kronor nästa år och 33 054 kronor året därpå.


78 700 kronor i årspremie innebär för min del, med en medelinkomst 10 000 mindre än den skatt jag betalar nu. Och amerikaner betalar ju faktiskt skatt OCKSÅ OVANPÅ dessa försäkringsavgifter. Dessutom är kriminaliteten högre, så antagligen är andra försäkringar också dyrare där än här.


Och om kriminalitet och våldsamt samhälle så skrev de i ”Varför mer jämlika samhällen nästan alltid fungerar bättre” att man sedan 1984 har byggt ETT nytt college, men TJUGOEN nya fängelser i en stat som Kalifornien. Och människor får livstidsfängelse för ganska små brott som butiksstölder i stater USA.


Min pojkvän blev jättehäpen när jag berättade att fängelset i den stad jag bor inte längre är fängelse utan vandrarhem.


Människor verkar inte vara särdeles solidariska med de system som fortfarande finns.

”Stjäl alla handdukar när du åker hem!”

uppmanades en kvinna som varit på sjukhus och fött barn!!!


Vad kostar alla skyddssystem i det tuffare samhället?


Så vilka är vinsterna (räknat i pengar bara)?


Se om Folkhälsoinstitutets rapport om hälsan bland unga, arbetslösa i Sverige idag, att en av sex unga kvinnor har försökt ta livet av sig och var fjärde ung man har haft tankar på självmord, unga, arbetslösa mår allt sämre. Undra på det, med den propaganda man fört de senaste 15 åren om arbetslösa och sjukskrivna fuskare!!??


Tillägg 19 maj: Robert Sundberg skriver om denna rapport från Folkhälsoinsitutet i ledaren "Arbetslöshet och självmord":


"För det är kanske samhället som är sjukt snarare än individen. I Sverige är ju mycket knutet till hur en person lyckas i arbetslivet.


Numera straffas dessutom en arbetslös av (de borgerliga) politikerna, med lägre ersättning vid arbetslöshet och högre inkomstskatt än för dem med arbete. Är den arbetslösa personen känslig kan den känna att den ligger samhället till last, utöver en känsla av att vara misslyckad utifrån intryck från medier och reklam om hur en lyckad person i 20-årsåldern bör vara."


Ja, det finns verkligen empatiunderskott hos ganska många (nästan alla??) i den politiska makten, samt hos dem som har makten över det skrivna och talade ordet!!


Paul Krugman skriver i sin senaste bloggpostning om "Ett Katrinamysterium som fått sin förklaring":

"One thing I remember about that time was the smear campaign carried out against anyone who suggested that the federal effort was inadequate."

Dvs. man fick inte (får fortfarande inte riktigt) ifrågasätta makten!!

Se recensionen "Ojämlikhet gör oss sjuka. Och deprimerade. Och våldsamma."

Och se också blogginlägget "Where's the wrath? Keeping silent of shame, not allowed having just and righteous demands, justified anger stifled - empathy deficits in the power..."

Förbundsordförande Carina Jansson skriver i ETC om att ”Säljfokus väntar ist

1 kommentar:

teckna försäkring på internet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.